Završena Zimska škola Udruge voćara i vinogradara „Vino-kap“ iz Kaptola: Ocjenjena najbolja vina članove Udruge

Autor: D.M.

Za završnicu Zimske škole kušanja vina članovi Udruge voćara i vinogradara „Vino –kap“ iz Kaptola pripremili su 16 uzoraka koji su na prethodna četiri ocjenjivanja dobili 18 i više bodova, vinskim rječnikom rečeno, ocjenjeni su zlatom. Tako su se u finalu našle graševine članova udruge Željka Šimunovića, Vlade Čakalića, Josipa Novaka, Dražena Vukovića, Ferdinanda Novaka, Dražena Čakalića, Slavka Perića, Vlade Rajića, Hrvoja Pavlovića, Tomislava Došena, Vinarije Kaptol i Veleučilišta Požega, rajnski rizling Zdenka Percla, sauvignon Hrvoja Pavlovića i Vinarije Kaptol, te muškat otonel Slavka Perića.

Nakon kušanja, raspravljalo se o vrlinama i eventualnim manama svakog vina. Ocjenjivala se boja, bistrina, miris i okus. Potom je stručnjak, a ovoga puta je to bio Stanko Zrinšćak, profesor na Veleučilištu Požega, dao je svoj sud.

Ferdinand Novak, predsjednik Udruge zatvarajući školu, naglasio je da je kušano ukupno šezdesetak uzoraka vina te da ocjenjivanje razvijaju natjecateljski duh te brigu o očuvanje i poboljšanje kvalitete vina. Najavio je i aktivnosti  koje su planirane, a to je obilazak nekoliko većih vinara kutjevačkog kraja i odlazak na poljoprivredni sajam u Gudovcu. Nastavlja se suradnja s Veleučilištem i članovi udruge mogu analizirati svoja vina u njihovom laboratoriju u podrumu u Podgorju.

Na kraju, profesor Zrinšćak ocijenio je ovu takozvanu zimsku školu vrlo uspješnom. Proizvodnja vina u kaptolačkom kraju je iz godine u godinu sve bolja. Graševine su vrlo kvalitetne, pitke i bez mana. Sve ih je više aromatičnih i sa ostatkom šećera. Sve u svemu Kaptolčani na najbolji način promoviraju ovu našu autohtonu sortu.

Domaćini su pokazali da osim što znaju proizvesti vrhunska vina dobri su majstori u spravljanju kotlovine.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88