Završen projekt u kojm su sudjelovala 42 pomoćnika u nastavi za 56 učenika: “Bez programa Pomoć u nastavi za učenika ne bi bilo znatnog napretka” /FOTO/

Autor: DK

POŽEGA – Održana je završna konferencija i analiza učinaka projekta „Obrazujmo se zajedno 3“ kojeg je provodila i bila nositelj Požeško-slavonska županija i uz Europska uniju sufincirala. Ukupna vrijednost projekta je 1,78 milijuna kuna, od kojih su bespovratna sredstva 1,69 milijuna kuna, a 90 tisuća kuna su sredstva županije.

Uz županiju u projekt su uključene i tri srednje škole, Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, Ekonomka škola Požega i Obrtnička škola Požega, te 11 osnovnih škola, Vilima Korajca Kaptol, Mladost Jakšić, Lipik iz Lipika, Braće Radića Pakrac, fra Kaje Adžića Pleternica, Ivan Goran Kovačić Velika, Grigora Viteza Poljana, Dragutina Lermana Brestovac, Zdenka Turkovića Kutjevo, Vladimira Nazora Trenkovo, Stjepana Radića Čaglin, a svime je koordinirala i upravljala Regionalna razvojna agencija Panora Požega.

Cilj projekta zadovoljiti je osnovna načela Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, da se odgoj i obrazovanje temelji na jednakosti obrazovnih šansi za sve učenike prema njihovim sposobnostima. U projekt je uključeno 56-ero učenika kojima je potrebna pomoć u nastavi, jer učenici s poteškoćama u razvoju slabo napreduju, te im upravo ovaj projekt uz redovnog učitelja i svu pomoć u razredu, kroz osobnog asistenta osigurava napredak. Individualan rad je oblik u kojem učenici s teškoćama najbolje reagiraju i tim putem im se i može najbolje pristupiti.

Drugi cilj projekta bio je zaposliti mlade nezaposlene osobe kroz zapošljavanje pomoćnika u nastavi, a zaposleno je 42 pomoćnika u nastavi. Neki od njih su podijelili svoja iskustva, uglavnom pozitivna, a zbog daljeg uspješnog napredovanja učenika s teškoćama, preporučuju da se program nastavi. Njihova praksa govori da se učenici vežu tijekom godine za svog asistenta, te bi bilo poželjno da se asistent ne mijenja tijekom školovanja. 

Domagoj Ajman, pomoćnik u nastavi

-Proteklu školsku godinu radio sam kao pomoćnik u nastavi učenicima s poteškoćama u OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo. To mi je prvi put da sam radio taj posao i imam jako lijepa iskustva. Pomagao sam jednom učeniku koji je pohađao 8. razred koji ima intelektualnih poteškoća. Ravnatelj, psihologica i učitelji su mi prvi dan objasnili što njemu stvara probleme i zbog čega ide po prilagođenom programu. Od prvog dana sam mu se prilagodio što sam više mogao pa je vrlo brzo prestao biti sramežljiv i trudio se napraviti sve što se tražilo od njega. Učitelji su se odnosili vrlo korektno prema njemu, isto kao i on prema njima i ja sam iz mjeseca u mjesec bio sve zadovoljniji njegovim radom i ocjenama. Stvari koje je brzo zaboravljao nakon što ih je naučio, počeo je pamtiti. Znatno je napredovao i proširio svoj raspon znanja i sada na kraju godine sam jako zadovoljan rezultatima našeg zajedničkog rada. Prošle godine imao je prosjek ocjena 2.7, a ove godine varira oko 3.5 te mislim da bi trebao proći s 4. Siguran sam da mu je program uključenja pomoćnika u nastavu izrazito pomogao i da će mu pomoći u daljnjem upisivanju i polaženju srednje škole. Bez tog programa ne bi bilo znatnog napretka, a kod učenika s poteškoćama prostora za napredak sigurno ima i njima je najpotrebnije iskoristiti ga. Zahvaljujem se svim osobama koje su sudjelovale u omogućenju zapošljavanja mene kao pomoćnika u OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo te svim zaposlenicima škole na lijepom životnom iskustvu – rekao nam je Domagoj Ajman koji je bio pomoćnik u nastavi u kutjevačkoj osnovnoj školi.

/Foto: Leo Pažin/

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: