Završen još jedan projekt energetske obnove na području općine Jakšić: “Zdanje koje krasi selo Tekić” /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

TEKIĆ – Na području općine Jakšić završen je još jedan projekt energetske obnove zgrade ovoga puta na Područnoj školi u Tekiću. Osnovna škola „Mladost“ Jakšić je u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i Regionalnom razvojnom agencijom Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o., pripremila je dokumentaciju i uspješno prijavila Pilot projekt: energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Ugovor o dodjeli bespovrtanih sredstava potpsian je 13. srpnja 2016. godine koji je projekt, odnosno radovi ovih dana u potpunosti dovršen.

Na svečanosti otvorenja novouređenog “zdanja” bili su brojni mještani Tekića, roditelji učenika koji pohađaju tu školu te uzvanici koji su dali svoj veliki doprinos kako bi se uredila ta zgrada, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zastupniku Hrvatskom saboru Franjo Lucić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, predstavnici PANORE d.o.o. na čelu sa direktoricom Senkom Horvat, mjesni jakšički župnik vlč. Tihomir Bilešić i dr. Sve njih je u ulozi domaćina pozdravio ravnatelj Osnovne škole Mladost Jakšić, prof. Boško Obradović.  

Ukupna odobrena vrijednost projekta iznosi 504.743,88 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj (posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja) sudjeluje s iznosom do 110.750,66 kn, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s iznosom do 221.501,33 kn, a iznos od 172.491,89 kn financira Požeško-slavonska županija. U tom iznosu je obuhvaćeno 10% ukupnih prihvatljivih troškova, ali i neprihvatljivi troškovi koje je bilo nužno izvesti kako bi se u potpunosti ostvario projekt energetske obnove. Realizacijom ovoga projekta ostvarena je trajna ušteda koja se očituje i u financijskom segmentu te će škola u budućnosti imati više sredstava za poboljšanje odgojno obrazovnih djelatnosti te stvaranje boljih uvjeta za učenike.

Elementi projekta energetske obnove su: energetska obnova matične škole (u koju su uključeni građevinski radovi), tehnička pomoć (provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata te stručni nadzor građenja), promidžba i vidljivost te upravljanje projektom i administracija. Građevinski radovi uključuju četiri građevinske mjere: postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove zgrade, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu, toplinska izolacija poda zgrade prema tlu te zamjena dijela vanjske stolarije, koje su izvedene kroz pripremne i fasaderske radove, radove izolacije stropa i poda, podopolagačke, limarske te stolarske radove.

Provedbom energetskom pregleda i izradom energetskog certifikata nakon građevinskih radova dobivena je ušteda od 74,22% prosječne energije potrebne za grijanje/hlađenje te 74,22% doprinosa smanjenju potrošnje energije. Zgrada iz energetskog razreda „E“ prelazi u energetski razred „B“.

Svoj veliki doprinos i za ovu školu dala je općina Jakšić na čelu sa Ivicom Kovačevićem i njegovim zamjenikom Milom Barišićem koji su osigurali kupnju novog namještaja.

-Drago mi što je Tekić, jedno od najstarijih naselja u našoj općini, dobilo ovakav objekt s proširenim prostorom. Mi tu nećemo stati. Puno smo toga napravili u ovom mjestu i još ćemo napraviti i urediti dvorište uz ovu školu. Vodimo brigu o svim potrebama stanovnika. U planu je izgradnja i kanalizacijske mreže za koju bi investiciju trebali dobiti ugovor iz Fonda za ruralni razvoj – rekao je Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić

Nastavu u Tekiću pohađa osam učenika, a izvjesno je da će se taj broj povećati za što postoje i svi preduvjeti i još jedna novouređena učionica u bivšem stanu koji je bio u sklopu te škole.

Na svojstven način obratio se i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i istakao kako se usprotivio odluci tadašnje Vlade SDP-a da se ukinu sve one škole koje nemaju deset učenika jer su takve nerentabilne.

-Moja je odluka bila da nema ukidanja škola pa makar imale i jednog učenika. I iz tog razloga smo krenuli s obnovom područnih škola, sada već sedam, a idemo u obnovu i dalje. Ukidanjem škola nestaju i sela. Bez mladih obitelji koje će imati gdje školovati svoju djecu, nema ni opstanka sela. Požeško-slavonska županija ima projekte za obnovu svih područnih škola težak 26 milijuna kuna i do sada je najuspješnija županija u povlačenju sredstava za školstvo – rekao je župan Tomašević.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot