Zaviorila se zastava iznad najstrmijeg vinograda u Požeštini /FOTO/

Autor: D.M.

Iznad najstrmijeg vinograda u Požeštini, a vjerojatno i u Slavoniji, Ivana Jurkovića Repara, zalepršao je hrvatski stijeg. Vinograd je zanimljiv po mnogo čemu, ovih dana postao je zanimljiv po još jednoj posebnosti.

Poseban je ulaz od hrastovine i natpisom “Jurković”, kojim domaćin želi dobrodošlicu prijateljima i namjernicima. Nekolko metara dalje od ulaza je poklonac sv. Roku i raspelo. Dobro je da je Svetac tu jer njegova je pomoć potrebna da se živi i zdravi popenete strimim stepenicama do vinogradarske kućice na vrhu vinograda.

Uz klijet je zvonik sa električnim zvonom koji svakoga dana zahvaljujući automatici označava zvonjavom podne. Sve je to napravljeno prije petnaestak I više godina. A sada je sve to nadopunjeno i hrvatskim barjakom.
Zastavu su podigli Ivanovi prijatelji koji mu pomažu da ustraje u obradi vinograda, Božo Šarić, Miro Tokić, Marce Vuković, Zvonko Galić i Josip Novak.

Ivan je rođen u dolini Nervetve a kao dječarac je došao u Požegu. Raspelo, kip sv. Roka, zvonik i zvono, te stijeg podsjeća ga na rodni kraj gdje se štuje ovaj Svetac. Vjerojatno, ne samo da u genima već i u nutrini duše nosimo uspomene rodnoga kraja.

Treba reći i to da je Ivanov vinograd na obroncima brda Sokolovca iznad požeškog Jagodnjaka. Na terasama koje su od erozije na mjestima zaštićene pleterom od ljeskovog pruća oko četiri tisuće je čokota. Sama obrada iziskuje dosta truda i napora kao rijetko u kojem drugom vinogradu.O tome govori podatak da je donji dio vinograda na 250 metara a gornji na 300 metara nadmorske visine. Iz njega je izuzetan pogled na Sokolovu ulicu, Jagodnjak i središte Požege.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88