Zasvirajte tamburaši, svi ste pozvani!

Autor: BST

Požeški tamburaški orkestar ponovno će zasvirati. K tome, pokreće se i škola tambure za starije. „Svi su dobrodošli i stari i mladi. Nije bitno da li ste ikad svirali instrument tambure, važno je imati volju i želju. Naučit ćete“, poručuje dirigent i voditelj Valentin Petranović, mag. mus.
Od prvog osnivanja 2005. pod vodstvom maestra Tomislava Galića, Požeški tamburaški orkestar doživio je svoj uspon, osvajajući nagrade na svim tamburaškim festivalima u Hrvatskoj i susjednim državama, te kao član Europskog tamburaškog orkestra mladih. Nakon što je u okrilju orkestra mag. Galić 2010. godine osnovao i školu sviranja za odrasle, orkestar je postao specifičan po svojim tamburašima, podjednako zastupljenim mladima i starijima, glazbeno obrazovanim i priučenima, a i po inače rijetko zastupljenim članicama. Entuzijazam iz tih godina nije presahnuo, pa se okupljaju nekadašnji članovi pod istim nazivom – Požeški tamburaši orkestar, ali sa željom da se okupe i svi oni koji žele svirati ili naučiti svirati, a nemaju društvo za sviranje.

Pod vodstvom mladog voditelja mag. mus. Valentina Petranovića, koji vrlo uspješno obrazuje često nagrađivane mlade tamburaše u Glazbenoj školi Požega, nadaju se da će zasvirati i novi članovi. „Mislim da Požega ima potencijala za orkestar, u kojem će svirati svi ljubitelji tambura“, kaže Valentin Petranović, te dodaje: “Znam da ima takvih tamburaša i pozivam ih da nam se priključe. Svi su dobrodošli, i stari i mladi. Nije bitno jesu li ikad svirali instrument tambure, važno je imati volju i želju. Naučit će. Orkestar je zamišljen kao dodatna aktivnost za učenike glazbene škole, ali i one koji su završili osnovnu i srednju glazbenu, te za sve odrasle osobe koje žele svirati i njegovati tradicijski instrument tamburu i tamburašku glazbu. Programi će bili različiti od slavonskih, zabavnih pjesama do klasične glazbe, sviranje prigodnih svečanosti, cjelovečernji koncert u kazalištu, razna gostovanja po hrvatskoj, nastupi solista…“.
Požeški tamburaški orkestar osniva i svoju udrugu, a podržalo ih je Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ u čijim prostorijama su počeli vježbati. Svi zainteresirani su pozvani, dovoljno je doći na probu četvrtkom u 19 sati, javiti na mob. 0987 719 8263 ili na e-mail petranovic.valentin@gmail.com.

Doista nije za pohvalu da Požega, središte tamburaške glazbe, koja se rado nazivala hrvatski Nashville, nema svoj tamburaški orkestar, a to uspijevaju npr. Grad Kutjevo ili Općina Kaptol. Požeški tamburaški orkestar pokušat će to promijeniti.

Foto: D.Mirković

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot