Zastupnici Europskog parlamenta izglasali preporuku o poboljšanju dobrobiti životinja tijekom prijevoza

Autor: Z. I.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta usvojena je preporuka o poboljšanju dobrobiti životinja tijekom prijevoza, učinkovitijoj kontroli izvoza živih životinja i ograničavanju prijevoza mladih jedinki. Preporuka je usvojena s 557 glasova za, 55 protiv i 78 suzdržanih.

Većina eurozastupnika smatra da uredba o transportu živih životinja usvojena 2005. i još uvijek na snazi, nije prilagođena trenutnom stanju na terenu. Preporučuju da zahtjevi o trajanju putovanja i minimalnom prostoru po jedinki postanu stroži i jasniji. Traže zabranu prijevoza za one mlađe od 35 dana, osmosatno ograničenje za prijevoz određenih grupa i predstavljanje jasnog akcijskog plana do 2023. 

Sunčana Glavak (EPP) kazala je da se u 2019. godini u državama članicama EU-a trgovalo s više od 1,6 milijardi životinja. „Postojeće europsko zakonodavstvo mora odgovoriti na izazove s kojima se suočava ovaj rastući sektor“, smatra i dodaje da treba zaštititi poljoprivrednike.

Poseban problem predstavlja prijevoz životinja u treće zemlje koje imaju niže standarde i manje mogućnosti kontrole nego Europska unija. Iz tog razloga, uvjerena je Glavak, ključno je skratiti lance opskrbe, izgraditi i obnoviti potrebnu infrastrukturu, ojačati legislativu i osigurati njezinu dosljednu primjenu, te uskladiti obvezujuće standarde za vozila i plovila koja prevoze žive životinje. 

-Naravno da se zalažem za kvalitetan zakonodavni okvir čija će provedba jamčiti dobrobit životinja, izbjegavanje nepoštenog tržišnog natjecanja i bolju kvalitetu proizvoda. 

-Naša humanost zapravo, razvidno je to iz svih naših govora, pa i kolege Bude, ne može se svesti na 90 sekundi zgražanja kada na televiziji vidimo prilog o strahotama počinjenim nad životinjama. Zato mislim da svi idemo u zajedničkom, dobrom smjeru, rekla je Glavak. 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot