Požega.eu

Zaslužuje li znanstvenik dr. Josip Potočanac da ulica u rodnom mu Trenkovu, te Velikoj i Požegi nosi njegovo ime?

PRIJE 2 GODINE
JELENKO TOPIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Zaslužuje li znanstvenik dr. Josip Potočanac da ulica u rodnom mu Trenkovu, te Velikoj i Požegi nosi njegovo ime? Požega.eu | Zaslužuje li znanstvenik dr. Josip Potočanac da ulica u rodnom mu Trenkovu, te Velikoj i Požegi nosi njegovo ime?

PRIJE 2 GODINE
JELENKO TOPIĆ

Javnosti sadašnjeg vremena nije poznato ime i prezime jednog poznatog znanstvenika porijeklom iz požeškog kraja. Riječ je o dr. Josipu Potočancu, hrvatskom agronomu koji je rođen u Trenkovu 15. rujna 1915. godine, a preminuo u Zagrebu 20. kolovoza 1993. Diplomirao 1939. godine, te doktorirao 1953. na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu.

Dugi niz godina bavio se genetikom i oplemenjivanjem bilja. Radio u Poljoprivrednom institutu u Osijeku, u Zavodu za genetiku i bilinogojstvo Poljoprivredno-šumarskoga fakulteta u Zagrebu, te u Institutu za oplemenjivanje i proizvodnju bilja u Zagrebu gdje je bio znanstveni savjetnik.

Genetiku specijalizirao kod A. Tavčara. Bio je na specijalizaciji u Institutu »Max Planck« za genetiku i oplemenjivanje bilja u Kölnu. Organizirao je izgradnju Centra za oplemenjivanje pšenice u Botincu kraj Zagreba. Stvorio je 28 novih odlika pšenice, od kojih je 6 priznato u inozemstvu. Njegove kreacije novih sorti pšenice bile su na pokusima na poljima PPK Kutjeva, a neke od njih su u tom vremenu ostvarivale izuzetne prinose i imale izvrsnu kvalitetu zrna.

U međunarodnim pokusima u 30 zemalja svijeta njegova je odlika Zlatna dolina bila na prvome mjestu po prinosu između 16 odlika s najvećim prinosom u trogodišnjem prosjeku. Ta sorta je sedamdesetih u Hrvatskoj bila posijana na 65 posto površina. Josip Potočanac je bio suradnik Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti od 1975. godine napisavši 50 znanstvenih radova iz područja genetike ozime pšenice.

Imajući sve to u vidu zasigurno je vrijeme da sredina iz koje je potekao obilježi njegovo ime i djelo. Stoga bi bilo logično da jedan ulica u rodnom mu Trenkovu, te Velikoj i Požegi dobije njegovo ime.

Možda bi inicijativu za to trebale dati strukovne udruge, no i ostali su pozvani da to učine počevši od udruga, vijećnika, političkih stranaka i drugih.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo