Požega.eu

Zapažen nastup vinara iz Požeštine na 12. Zagreb VINOcom Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva u Zagrebu /FOTO/

PRIJE 6 GODINA
D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Zapažen nastup vinara iz Požeštine na 12. Zagreb VINOcom Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva u Zagrebu /FOTO/ Požega.eu | Zapažen nastup vinara iz Požeštine na 12. Zagreb VINOcom Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva u Zagrebu /FOTO/

PRIJE 6 GODINA
D.M.ZAGREB – Vino Merlot, izborna berba 2012., vinarije Krauthaker iz Kutjeva najbolje je ocijenjeno vino na 12. Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva u Zagrebu. Riječ je o poluslatkom vinu sa 16 posto alkohola. Ono je dobilo pet zvjezdica. Pored toga, na istom ocjenjivanju vino Venje barrique berbe 2008. Ive Enjingija iz Hrnjevca dobilo je visoko priznanje, četiri zvjezdice.Oba ova vina svrstana su u Klub vinskih zvijezda Festivala. Dvodnevna vinska manifestacija održavala se u Hotelu Esplanada, a okupila je pored stotinjak vinara iz Hrvatske i vinare iz Italije, Austrije, Slovenije, BiH, Srbije i Makedonije. Ovogodišnja zemlja partner bila je Ruska federacija na kojoj je manifestaciji nastupilo 200-tinjak poznatih i istaknutih vinara pršutara, sirara, maslinara, uljara, te prateće industrije koja svojim proizvodima opskrbljuje proizvođače.

Na Festivalu su izlagali i kutjevački vinari Perak, Sontacchi, Adžić, Josipović, Galić, Kutjevo d.d. i Markota iz Pleternice. S vrhunskim bučinim uljem premijum kvalitete predstavilo se obiteljsko gospodarstvo Grbić iz Požege.Vinarija Perak je izložila četiri vina prošlogodišnje berbe, Graševinu, Graševinu Mitrovac, Sauvignon blnc i Merlot, te rose i ledeno vino iz 2015. godine. Vinarija Krauthaker je na degustaciju ponudila šest vina, Graševinu, Pinot sivi i Zelenac Kutjevo iz 2016. godine te Pinot crni, Merlot i MECS iz 2015. Josipović koji živi u Požegi, a vinogradi su mu u Bektežu posebnu je pažnju privukao s dva šampanjska vina te Graševinom iz 2016. i Cabernet sauvignonom 2015. Kutjevčanin Hrvoje Ceco Sontacchi izložio je tri vina, prošlogodišnju Graševinu, te Pinot crni i Cabernet franc iz 2015. godine. Vinarija Galić sa sjedištem u Velikoj imala je na štandu pet vina, Graševinu iz 2016. i Bijelo 9, Chardonnay, Pinot crni i Crno 9 iz 2015. godine.

Ovogodišnjom graševinom, Rajnskim rizlingom i Pinotom sivim iz 2016. i Zweigeltom iz 2015. godine predstavio se Kutjevčanin Antun Adžić. Sedam vina crnih, bijelih, rose i šampanjskim vinom moglo se vidjeti na štandu Kutjeva d.d., vina su iz prošle i pretprošle godine. Pleterničanin Markota ima četiri vina, Graševinu i Pinot sivi iz prošle godine i Merlot i Cabernet sauvignon iz 2015. godine. Na Grbićevom štandu pored vrhunskih ulja mogle su se kušati bućine sjemenke.

Enjingi je održao degustaciju crnih vina, čak 12, raznih, uglavnom starijih godišta i pokazao da se njegovim ekološkim načinom proizvodnje vina mogu dobiti vina izuzetne kakvoće i koja se svrstavaju u sam svjetski vrh.

/Foto: D. Mirković/

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.