Zajedno u ratu – zajedno u miru: Zavjetovao se da će istrčati dionicu do Voćina i moliti se Gospi za ozdravljenje bolesnog ratnog prijatelja

Dok su brojni hodočasnici u Voćin tradicionalno hodočastili pješice, biciklima, automobilima i autobusima Vilko Oluić iz Trnovca odlučio je istrčati tu, nešto više od 35 kilometara dugačku, hodočasničku vrlo zahtjevnu stazu od Stražemana preko Gornjih Vrhovaca, Leštata, Zvečeva i Djedovice do svog konačnog odredišta.

Na takvo hodočašće Vilko se odlučio s velikom nakanom kada je čuo da mu je njegov ratni zapovjednik obolio, pukovnik Ivica Mikulić, tadašnji zapovjednik Vojne policije u Požegi. Prilikom prve posjete, dok je još Ivica Mikulić bio na bolesničkoj postelji Vilko mu je rekao kako će za njegov što brži oporavak i ozdravljenje trčati do Voćina i tražiti zagovor Majke Božje Voćinske.

Tako je i bilo, pješaci hodočasnici iz Stražemana za Voćin krenuli su ujutro u pet sati, a Vilko u 9,30. Nije bilo nikakvog stajanja niti je uzimao predaha. Išao je svojim tempom kako bi na vrijeme stigao do svetišta i Nebeskoj Majci iskazao zahvalu i iskazao nakanu na koju se odlučio – za oporavak i što brže ozdravljenje prijatelja.

Ovaj plemeniti potez u svakom slučaju to je za pohvalu i potvrda je da se duboko ukorijenjeno prijateljstvo ne zaboravlja. Vilko i Ivica su zajedno proveli 10 godina u Vojnoj policiji. Zajedno su prošli puno toga. Vilko je tada bio načelnik Vojne krim policije u Požegi, prvi suradnik Ivici. Iz tih se ratnih godina kada su bila veoma teška vremena stvorilo veliko prijateljstvo koje je ostalo do dan danas.

0 Comment