Zadnjih desetak dana bilježi se povećan broj novopozitivnih na COVID-19: “Takva epidemiološka slika zasigurno je posljedica pojave omikron varijante”

Autor: S.P.

Zadnjih dana bilježi se povećan broj novopozitivnih na području Požeško-slavonske županije, što je zasigurno posljedica dominacije omikron varijante virusa. Dobra vijest je što, za sada, broj hospitalizacija ne prati broj pozitivnih slučajeva no cijepljenje i odgovorno ponašanje i dalje su prioriteti, ističe ravnatelj Opće županijske bolnice dr. sc. Ivan Vukoja.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 576 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 23 osoba je hospitalizirano, 553 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 225 osoba, a ukupno je testirano 85669 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 429 uzoraka, od kojih je 118 pozitivnih.

Zadnjih desetak dana bilježi se povećan broj novopozitivnih. U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 576 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 23 osoba je hospitalizirano, 553 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 225 osoba, a ukupno je testirano 85669 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 429 uzoraka, od kojih je 118 pozitivnih.
Takva epidemiološka slika zasigurno je posljedica pojave omikron varijante, kaže nam ravnatelj Opće županijske bolnice Požega dr. sc. Ivan Vukoja.

“Vjerojatno je omikron i kod nas dominanta varijanta i ono što je posljedica svega, jest povećan priljev na COVID suspektni odjel. S obzirom na to da do sada bilježimo blaže kliničke slike i da bilježimo relativno kraće trajanje same simptomatologije, apeliram, kada god je to moguće, u odsustvu bilo kakvih težih kliničkih simptoma, da se ne koristi bolnička zdravstvena skrb tako da se ipak ostavi prostora normalnom funkcioniranju zdravstvenog sustava za one kojima je to najpotrebnije. Vezano uz to, pozivam sve one koji trebaju testiranja da ih obavljaju u redovno radno vrijeme ambulanti, da ne koriste COVID suspektni odjel smo radi testiranja. S druge strane, apeliram i na povećano korištenje brzih antigenskih testova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti – dakle, svi koji su pozitivni, radi administrativne potvrde, mogu brzo doći na PCR uz prethodnu najavu njihovih odabranih obiteljskih liječnika.” naglasio je Vukoja.

“Što se tiče broja hospitalizacija, on za sada, a to je iskustvo i primjerice, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ali i u zemljama koje su ranije bile pogođene omikron varijantama, za sada hospitalizacije ne prate broj pozitivnih slučajeva što je dobra vijest. Apeliram na još bar mjesec dana pojačanog opreza i odgovornijeg ponašanja jer treba misliti i na naše starije sugrađane koji će sigurno, kao posljedicu naših kontakata s njima, “doći na red” za 15-tak dana. Stoga, čuvajte starije, cijepite se kad god je to moguće, uzmite treću dozu. Klinička slika kod preboljelih i kod cijepljenih je značajno blaža nego kod necijepljenih i nepreboljenih.” dodao je dr. Vukoja

Zbog trenutne epidemiološke situacije na području županije COVID ambulanta u Požegi ponovno je započela s radom. Izdvojena ordinacija nalazi se na prvom katu Doma zdravlja Požeško – slavonske županije, s radnim vremenom od ponedjeljka do petka od 07,00 do 20,00 sati, a subotom i nedjeljom od 07,00 do 15,00 sati, a kontakt telefon je 034/311-915.
Testiranja se i dalje provode u ostalim ustanovama koje su provodile testiranja na COVID-19, a to su; Opća županijska bolnica Požega, Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana, Medicinsko-biokemijski laboratorij Ljerka Sablek te brzi antigenski testovi u Zavodu za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek