Začinsko bilje u središtu zanimanja

Autor: D.M.

POŽEGA – Upotreba začinskog bilja u prehrani je raznovrsna o čemu je bilo riječi na Edukacijskoj radionici o prehrani i zdravlju. O tome je govorila Snježana Pešut Pilon, savjetnica u Poljoprivredno savjetodavnoj službi Požega. Savjetnica Pešut je istakla da se njime začinjuju jela, njihovo se mlado lišće koristi kao salata. Od njega se pripremaju ljekoviti čajevi, cijeni se njihov miris koji ujedno odbija štetne kukce u vrtu. Također se od njega mogu pripremati zaštitna sredstva za biljke i tlo. Začinsko bilje se uzgaja i kao ukrasno bilje jer ima lijepe cvjetove.

Za uspješan uzgoj začinskog bilja u vrtu nije potrebno nekakvo vrtlarsko zanje. Jednom posađene na stalno mjesto, tražit će mnogo manje posla od povrtnog bilja. Ovo bilje se može naći na balkonu ili klupčici prozora u lončanici. Pri uzgoju trebamo znati da su neke biljke jednogodišnje, druge višegodišnje o čemu treba razmišljati pri planiranju gredice s začinskim biljem. Broj ovih trava je velik. Neke su divlje, druge uzgajane. Neke su domaćeg, neke stranog porijekla koje traže više svijetla i topline.

Bilo je ovo sedmo predavanje o prehranih i zdravlju kojem je domaćin tvrtka Grbić iz Požege. Organizatori najavljuju druge predavače i teme o ekološkoj poljoprivredi.

DSC_0424

Više iz kategorije