ZABORAVLJENE ŠUME U SLAVONIJI: Raslinje „koči“ ulazak lovaca u njihovo lovište

Autor: Jelenko Topić

Na zapuštenost površina pod šumom koje su sastavni dio lovišta za koje lovci plaćaju zakup upozoreno je na godišnjoj skupštini Lovačkog društva „Slavonac“ u Kutjevu.

-Zarasle su šume i većina putova kroz njih, kao i druga infrastruktura jer dugi niz godina nema čišćenja drveća i raslinja, te uklanjanja grana-kazao je višegodišnji predsjednik „Slavonca“ dr. Branko Mihalj i dodao da je zbog takve situacije lovcima otežan ulazak na pojedine dijelove zakupljenog lovišta, te pristup do pojilišta, solišta i hranilišta za divljač.

Usput rečeno takve su površine nepristupačne i za vatrogasce u slučaju potrebe njihove intervencije jer su šumski putovi i staze zarasli raslinjem i mladim drvećem.

Tragom ovih „optužbi“ zatražili smo mišljenje nadležnih službi u Ministarstvu poljoprivrede RH koje pod svojom ingerencijom ima i oblast šumarstva.

blank-Svaki šumoposjednik, pa tako i privatni, dužan je gospodariti šumom ili šumskim zemljištem prema šumskogospodarskom planu, a koji je izrađen i odobren sukladno Zakonu o šumama. Kontrola provedbe Zakona o šumama i drugih podzakonskih akata vezanih za šumarstvo u nadležnosti je inspekcije Ministarstva poljoprivrede, a kazne su predviđene Zakonom o šumama – stoji u odgovoru njihovog glasnogovornika.

Saznajući za ovakvo stanje koje može donijeti dalekosežne posljedice najavljeno je i uključivanje lokalne samouprave.

-Grad Kutjevo će se uključiti u rješavanje tog problema u dogovoru sa vlasnicima šuma – kazao je zamjenik gradonačelnika Kutjeva Ivica Malnar.

Nakon svega očekivanja su da će se zajedničkim dogovorom svih zainteresiranih pronaći optimalno i zadovoljavajuće rješenje. U protivnom postoji mogućnost uključivanja nadležne Šumarske inspekcije koja zasigurno može zatražiti otklanjanje svih eventualnih nepravilnosti na navedenim šumskim površinama, ali i izreći sankcije protiv odgovornih za takvo stanje.

Foto: Arhiva, pozega.eu

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića