Za povijest bez iskrivljavanja i uljepšavanja

Autor: D.M.

O onome što su radili u ovoj, te kakvi su programi rada za iduću godinu bilo je riječi na Godišnjoj skupštini Povijesnog društva Požega održanoj u prostoru Knjižnice i čitaonice Požega.

Godišnja nagrada Povijesnoga društva Požega za 2022. godinu dodijeljena je na skupštini Mihaeli Markovac, članici društva koja je ovom prigodom održala i stručno predavanje pod naslovom „Josip Kolombo – između nacije i klase“.
O vrlo bogatom i sadržajnom radu govorio je profesor Vinko Tadić, predsjednik požeških povjesničara. Tako doznajemo da je Društvo na početku godine, zajedno s Biro-tiskom d. o. o., objavilo knjigu pokojnoga Dane Pavlice „U vatrama-Počitelj (1263. – 1993.)“, a riječ je o interdisciplinarnom djelu koje obuhvaća povijest sela Počitelja u Lici od srednjega vijeka do suvremenoga doba. Knjiga je izazvala veliku pozornost znanstvenih krugova a naročito u javnosti kod Ličana i Ličanki diljem svijeta. Profesor Dane Pavlica preminuo je 2005. godine, a njegova supruga dopustila je objavu rukopisa. Autor je to djelo pisao teško narušena zdravlja i doslovno posljednjim snagama završio rukopis.
Osim toga, Povijesno društvo Požega organiziralo je niz predavanja, predstavljanja knjiga, rasprava i radionica a posebnu pozornost posvetili su radu s učenicima osnovnih škola. Sve u svemu, članovi Povijesnoga društva Požega ističu se u našoj sredini po radu na suočavanju s događajima hrvatske povijesti bez iskrivljavanja, uljepšavanja i tome slično, istakao je u svom izlaganju predsjednik Tadić.
Dr. Mihaela Markovac govorila je o Josipu Kolombu, rođenom Kutjevčaninu, istaknutom borcu za radnička prava koji je živio i djelovao početkom prošlog stoljeća. Bio je jedan od legendarnih sedam sekretara SKOJ-a, proganjan od političkih protivnika u doba diktature kralja Aleksandra od 1929. do 1934. godine. Ubijen je 1930. godine u dobi od 25 godina u zasjedi policije i žandara. U to doba najviše su progonjeni i zatvarani komunisti kao protivnici jugoslavenskoga monarhističkog režima. Kolombo je u prošlom sustavu bio zaslužni građanin čije je ime nosila ulicu i osnovna škola u Kutjevu da bi u Republici Hrvatskoj neopravdano postao zaboravljeni sugrađanin.

Tekst i foto: D. M8rković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek