Za okrutno ubojstvo supruge u Ruševu 2020. godine 59-godišnjak osuđen na 13 godina zatvora: ‘Natezali smo se i puška je slučajno opalila‘

Autor: jutarnji.hr

Za sud je optuženikova obrana neistinita i usmjerena izbjegavanju, odnosno ublažavanju, kaznene odgovornosti

Zbog ubojstva supruge Danijele u dječjoj sobi obiteljske kuće u Ruševu, na požeškom sudu nepravomoćno je osuđen na 13 godina zatvora Marijan B. (59). U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 28. listopada 2020. godine, a sud mu je naložio i plaćanje preko 20.000 kuna sudskih troškova.

Na početku suđenja optuženik je odbacio krivnju.

– Toga dana pio sam sa suprugom kavu. Mlađu kćer potom sam odvezao u školu, a kad sam se vratio kući, ženu sam zatekao u dječjoj sobi i rekao joj da ću se ubiti jer me prevarila. Dan prije toga stavio sam si cijev pod vrat da se ubijem, ali me žena spriječila u tome, s obzirom na to da je dijete bilo u susjednoj sobi. A tog kritičnog jutra u sobu ušao sam s puškom u rukama. Ona mi je prišla te ju je rukama uhvatila. Natezali smo se i puška je opalila, a ona je pala na pod, nakon čega sam ja pao na nju. Mislim da sam prst držao s vanjske strane okidača i ne znam kako je došlo do opaljenja. Htio sam se, njoj iz osvete, ubiti. Čovjeka s kojim se nalazila upoznao sam, a nju sam molio da se vrati kući dok je bila kod njega – rekao je u svoju obranu optuženi muškarac, koji ju je nakon opaljenja puške, tvrdi, prvo pokušao oživljavati, a potom je otišao do kuma i rekao kako “ona ne diše”. Dodao je zatim i da ženu nije imao namjere ubiti već sebe, i to zbog zdravstvenih problema.

– Htio sam sve uredno ostaviti ženi, jer sam mislio da me sutra neće biti. Oprao sam auto, spremio torbicu s karticama i novcima, odjenuo jaknu i majicu Tigrova. Krivo sam postupio, sad tek vidim, što sam se htio ubiti pred suprugom. S njom se, inače nikada nisam svađao. Imali smo tek male prepirke, no bilo je govora o razvodu. Rekla mi je da će me ostaviti, da ima drugoga, i bilo mi je radi toga teško. Ostavila me i otišla tom gospodinu na tri dana. Iako sam prvi put rekao da sam se htio ubiti iz osvete, nisam, nego je to samo ubrzalo moju odluku – zaključio je optuženi koji je u vrijeme zločina, prema navodima vještaka, bio ubrojiv.

Balističko-medicinskim vještačenjem zaključeno je kako je ubijena žena od cijevi puške bila udaljena oko jednog metra, stoga ju nije mogla držati.

Jedan od svjedoka, pokojničin dobar prijatelj, ispričao je kako mu se Danijela povjerila da se zaljubila u drugoga i kako će se njemu preseliti, a otkrio je i da se na dan zločina, u 5.11 sati ujutro, nekoliko sati prije ubojstva, čuo s njom telefonom, a u 6.24 sati poslala mu je SMS “Nisam odustala, moj muž mi je držao dva sata otkočenu pušku uperenu u glavu…” – ispričao je svjedok, napominjući da mu se ubijena nikada nije žalila da ju muž fizički zlostavlja, ali je na njoj vidio znakove psihičkog maltretiranja. Druga svjedokinja, između ostaloga, otkrila je da je čula preko telefona, kada je jednom prilikom razgovarala s Danijelom, kako joj muž govori: “Bit ćeš moja ili ničija”.

Kum osumnjičenog, pak, prisjetio se kobnog jutra oko 8 sati, kad je došao na vrata kuće.

– Rekao mi je: “Kume, ubio sam Danijelu”. Bio je pritom miran i rekao mi da zovem policiju. Nisam znao da su njih dvoje imali problema, niti sam ikada čuo da on prijeti suicidom. Kasnije mi je, dok smo čekali policiju, objašnjavao kako su se otimali za pušku – dodao je svjedok.

Okrutni zločin dogodio se 28. listopada 2020. godine u Općini Čaglin, kada je iz poluautomatske puške CZ, kalibra 7,62 mm, ispalio u partnericu Danijelu jedan hitac u lijevu stranu prsišta, koja je na mjestu ostala mrtva.

Za sud je optuženikova obrana – da je došlo do opaljenja dok su se natezali oko puške – neistinita i usmjerena izbjegavanju, odnosno ublažavanju, kaznene odgovornosti. Zaključak je to nakon što je vještak balističar opisao niz radnji koje je potrebno nužno poduzeti da bi došlo do ispaljenja streljiva.

– Takva obrana nije vjerojatna, jer bi u tom slučaju puška bila usmjerena prema okrivljeniku, a ne prema prsištu oštećene. Da nije htio ubiti žrtvu, ne bi otkočio pušku niti bi držao ruku na obaraču, a u svojoj obrani priznaje da je ruku držao na obaraču, ali da ne zna je li to bilo s vanjske ili unutarnje strane. Također, obrana je suprotna i iskazima ispitanih svjedoka i nalazima vještačenja. Okrivljenik je postupao s izravnom namjerom, obavio je sve pripremne radnje za izvršenje djela, bio je ubrojiv i potpuno svjestan protupravnosti – navodi sud u obrazloženju presude.

Kao olakotne okolnosti prilikom odmjeravanja kazne uzeta mu je u obzir njegova ranija neosuđivanost, usklađenost ponašanja s važećim društvenim normama, njegovo loše zdravstveno stanje te činjenicu kako je ratni vojni invalid i da je bio sudionik Domovinskog rata u Tigrovima. Otegotne okolnosti su, pak, težina, način i okolnosti počinjenog djela, kao i činjenica da je prije usmrćenja bio agresivan prema ženi. Također, otegotno je i to što ju je držao na nišanu puškom, što je oduzeo život majci svoje dvoje djece, i to iz sebične pobude, jer nije mogao prihvatiti činjenicu da ona želi razvod. Na kraju, sud mu je “na zub” uzeo i “potpuni izostanak žaljenja zbog počinjenog kaznenog djela, a uz pojačanu brigu o svojem zdravstvenom stanju”.

izvor: jutarnji.hr

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek