Vrtlarenje u skladu s prirodom pobudilo interes brojnih Požežana

Autor: S.P.

POŽEGA – Eko-centar Latinovac u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega održano je predavanje “Vrtlarenje u skladu s prirodom” i razmjena domaćeg sjemenja. Predavanje je održala predsjednica udruge Biovrt Silvija Kolar-Fodor koja je pri tom predstavila i svoju istoimenu knjigu. “Potrebno je opskrbiti se znanjem i pustiti prirodu da ostvari ravnotežu u vrtu,” poručila je autorica.

Brojni Požežani koji su došli poslušati ovo predavanje mogli su saznati kako i zašto uzgajati vlastitu zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva te se upoznati s prirodnim metodama povećanja plodnosti tla i kreiranjem vrta koji je otporniji na bolesti, nametnike i na klimatske promjene. Organizirana je i razmjena domaćeg sjemenja jer osnovna misija udruge Biovrt u skladu s prirodom je očuvanje biološke raznolikosti, naglasila je između ostalog Silvija Kolar-Fodor koja se biovrtlarenjem bavi već preko deset godina.

“Ovo predavanje je o osnovama biovrtlarenja bez štetnih tvari koje se nažalost, previše koriste u komercijalnog poljoprivredi. Umjesto toga donosimo brojne tehnike kako na biološki način uspostaviti ravnotežu. Najvažnije je pri tom znanje, kada znamo prirodne cikluse i nametnika i bolesti, ne moramo toliko paničariti i možemo prirodi dati priliku da napravi ravnotežu vrtu, pustiti joj da odradi svoje, ” rekla je Kolar-Fodor.

Foto: D. Mirković

[FAG id=240382]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88