“Vrt Božje ljubavi” učenika požeške Katoličke osnovne škole: Vrijedne ručice i ovu godinu uredile vrt i zasadile biljke /FOTO/

Autor: DK

POŽEGA – „Mali vrtlari“, učenici požeške Katoličke osnovne škole, bili su vrijedni u “Vrtu Božje ljubavi” kojeg su svojim ručicama činili da bude što ljepši, bogatiji i uredniji. Veliki teret pripreme terena za sadnju biljaka iznijeli su dragi roditelji.

Kroz cijeli svibanj imali su radna druženja u vrtu. Napravili su predivan kamenjar i proširili su jedan dio staze. Presadili su mentu i posadili trajnice. Sami su uzgojili jednogodišnje cvijeće te njime ukrasili vrt. U ljekoviti krug posadili su neven i ukrasili ga kamenjem. Postavili su navodnjavanje i uredili gredice. Zadovoljni prošlogodišnjim urodom muškatnih tikvica i izradom pekmeza odlučili su i ove godine posaditi tikvice. Sadnice su sami uzgojili od prošlogodišnjeg sjemena. Dobili su i sjeme hokaido tikvice te su i nju posadili na jednu gredicu. Zahvalni Bogu za sve što su učinili u vrtu zasluženo idu na ljetne praznike. Povremeno će posjećivati vrt i brinuti o posađenim biljkama.

Podjestimo, prije nekoliko godina Katolička osnovna škola u Požegi kojoj je na čelu tada bio ravnatelj prečasni Ivica Žuljević dobila je na korištenje dio zemljišta za obrađivanje u dvorištu Sestara Milosrdnica kojeg su nazvali “Vrt Božje ljubavi”. Tako su se tada učenici od 1. do 4. razreda, predvođeni učiteljicom Lucijom Lucić, upustili u “vrtlarenje” kojem su se izvannastavnom zanimanju posvetili sadeći povrtlarske kulture. Uz učiteljicu Luciju Lucić koja je nositelj tog projekta i radišne učenike u projekt se redovito odazivaju i roditelji koji također daju svoj doprinos kako bi urod bio što kvalitetniji i bogatiji, a vrt što ljepši.

Nakon sadnje gotovo da se svakodnevno prati rast onog zasađenog i da se odrađuju i svi drugi potrebiti radovi, od okopavanja do zalijevanja, kako bi urod bio dobar i kvalitetan. Sav urod, kada za to dođe vrijeme i kada se ubere, odnosi se školsku kuhinju što kuhari upotrijebe u pripremi hrane za učenike. Prvenstveno se radi o kvalitetnim i zdravim proizvodima, a ono što je najbitnije poznato je što se konzumira.

Vrt ima poseban izgled zbog popločenih staza i elemenata kao što su povrtnjak, vodena površina, kompostište te zelena površina na kojoj je postavljena učionica.

Važno je napomenuti da se svi proizvodi organski uzgajaju te da se u sadnji povrća pazi na suživot biljaka a sadnjom ljekovitog bilja među gredicama žele se zaštiti biljke od nametnika i kako bi se što bolje potaknuo njihov rast.

/Foto: L.L./

Više iz kategorije