Požega.eu

Zabilježili smo sadnju luka /FOTO/

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Zabilježili smo sadnju luka /FOTO/ Požega.eu | Zabilježili smo sadnju luka /FOTO/

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.M.Mario Protić vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Trenkova okušat će se ove godine u proizvodnji luka. Ovo povrće će se naći na nešto više od pola jutra. Prošle godine imao je manju površinu i tom prilikom je stekao znanja pa se odlučio na ovogodišnju veću proizvodnju.-Sada je vrijeme za proljetnu sadnju luka kada su temperature tla i zraka sve veće. Upotrebom mehanizacije proizvodnja ove kulture je jednostavna, u protivnom puno je ručnog rada. Korovi kao i zaštita od bolesti i nametnika mogu biti veći problem. Osim toga u vegetaciji je luku potrebno dosta vode – doznajemo od Maria.

Za sadnju je pripremio oko 170 kilograma lučica. Da bi izbjegao ručnu sadnju, što je inače jedan od najtežih i najskupljih dijelova proizvodnje, mehanizirao ga je izradom preinaka na sadilici za kukuruz. U ovom kao i drugima poslovima velika pomoć je otac Krešimir.

Za plasman se Mario ne brine. Luk se u kulinarstvu troši cijele godine na razne načine i tražena je roba. Osim toga i vrlo je zdrav.

Foto: D. Mirković

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.