Vrijeđanje Ronka, Neferovića koštalo 29 tisuća kuna

Autor: D.K.

Kao što je Ronko u jednoj rečenici kazao zbog čega je tužio Neferovića, tako je i Neferović u jednoj rečenici komentirao presude.

Tijekom višegodišnjih političkih borbi u kojima je, istina, navikao na „žešću komunikaciju”, ali ne i na „notorne laži”, dugogodišnji lider SDP-a u Požeško slavonskoj županiji, bivši požeški gradonačelnik i župan, a potom i nezavisni zastupnik u Hrvatskom saboru, (samo)umirovljeni političar Zdravko Ronko, početkom 2014. godine podnio je kaznenu, a potom i parničnu tužbu protiv bivšeg požeškog gradonačelnika, Vedrana Neferovića, zbog klevete kojom mu je „kao javnoj osobi povrijedio ugled i čast jer je znao kako su neistinite medijski javno izrečene tvrdnje: ‘Zdravko Ronko izvršio je pritisak direktno protiv hrvatskog branitelja, a protiv njega podnio je i kaznenu prijavu zbog sumnje u falsificiranje dokumenata. Poznato mi je na koje je sve adrese Zdravko Ronko, kao saborski zastupnik, odlazio i s kojih instanci vršio pritisak'”.

Tri godine kasnije, 16. ožujka 2017., Općinski sud u Slavonskom Brodu izrekao je Neferoviću kaznu u visini „30 dnevnih iznosa”, što je novčana protuvrijednost od 5.631 kunu. Osim toga, naložio mu je neka u državni proračun uplati sudske troškove od 800 kuna te Ronkovom odvjetniku nagradu i nužne izdatke u iznosu od 4.000 kuna.

Mada se Neferović žalio na presudu, Županijski sud u Zagrebu je 16. svibnja iste godine  žalbu odbio kao neosnovanu te, između ostalog, konstatirao: „Osnovano je prvostupanjski sud okrivljenika proglasio krivim, pravilno utvrdio činjenično stanje i osudio po zakonu… jer da je optuženik znao kako ono što iskazuje nije istina….te je izravnom namjerom, svjestan da iznosi neistinite činjenične tvrdnje, počinio kazneno djelo klevete iz čl-149.st.2 Kaznenog zakona…..kao i da je izrečena novčana kazna primjerena težini i posljedicama kaznenog djela i društvenoj opasnosti, te njegovim imovinskim prilikama kao i da će se navedenom kaznom odgojno djelovati na okrivljenika i spriječiti ga da u buduće čini kaznena djela, a ujedno će se i postići opća svrha kazni – društvena osuda zbog počinjena kaznenog djela i jačanja povjerenja građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava te ostvariti utjecaj na sve druge građane da poštuju pravni poredak i njegove zakone.”

U obrazloženju presude, Sud je citirao dio Neferovićeve žalbe u kojoj, između ostalog stoji: „Navodi tužitelja (Ronka) imaju jedini cilj preuveličavanje situacije, a radi se o političkom djelovanju koje je prije svega – u svojoj srži – javno i kao takovo predstavlja svojevrsni sraz i komunikaciju, te da je postupanje tuženika (Neferovića) bilo samo ‘upozoravajućeg’ karaktera za dobrobit javnog interesa, u vidu političkog djelovanja i borbe. Obzirom na navedeno, kao i na činjenicu da je i sam tužitelj političar te da se aktivno bavi politikom preko 20 godina, isti je u svakom slučaju navikao na žešću političku komunikaciju…”.

– Da, navikao sam na žešću komunikaciju, ali ne na notorne laži. – za SBplus reći će Ronko obrazlažući zbog čega je podnio privatnu tužbu.

Nakon pravomoćnosti presude za klevetu, Ronko je 11.travnja 2018. protiv Neferovića podnio tužbu za naknadu nematerijalne štete, a Općinski sud u Bjelovaru, Stalna služba u Čazmi, u svojoj presudi od 04. travnja 2019., naložio je Neferoviću neka na ime pravične novčane naknade neimovinske štete Ronku isplati 12.000 kn sa zateznom kamatom od 4. travnja 2018. do isplate te naknadu parničnih troškova od 2.016 kuna.

Mada se Neferović žalio, Županijski sud u Vukovaru je 26.srpnja 2021. žalbu odbio kao neosnovanu te potvrdio prvostupanjsku presudu.

Kako se Neferović oglušio o odluke suda, Ronko je pokrenuo ovrhu te, na ime glavnice, nagrade odvjetnika, troškova i kamata za parnicu, 22. studenog 2021. naplatio ukupno 18.314 kuna. U konačnici, vrijeđanje Zdravka Ronka, Neferovića je koštalo ukupno 28.745 kuna.

Kao što je Ronko u jednoj rečenici kazao zbog čega je tužio Neferovića, tako je i Neferović u jednoj rečenici komentirao presude.

– Cijeli sudski postupak bio je jedna obična parodija, a ja u cijelosti ostajem kod svojih navoda koje sam tada iznosio. –

Izgleda, “uzalud Vam trud svirači”.

Izvor: sbplus.hr

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek