Vratili se naši heroji iz Dalmacije: “Borili smo se s vatrenom stihijom, ali i minama”

Autor: D.K.

blankPOŽEGA – Živi i zdravi vratili su se naši heroji, vatrogasci iz Dalmacije, njih 24, koji su bili upućeni na dislokaciju kao ispomoć iznemoglim kolegama u Zadarskoj županiji, na području Benkovca. Naši su se heroji gotovo pet dana borili s vatrenim stihijama i dobili bitku iako su se nalazi u izravnim opasnostima kako od vatre tako i od mina koje su oko njih odjekivale.

blank

Leo Pažin, član DVD-a Jakšić

-U utorak i srijedu je bilo najgore. Bili smo uz samo požarište koje se velikom brzinom širilo. Spašavali smo što se spasiti moglo, kuće, imovinu, šume. Najgore je bilo što na dosta mjesta nismo mogli otići jer je bilo minirano područje. Dok vatra gori na miniranim područjima odjekivale su eksplozije. Gasili smo po cijele dane. Na požariste su nam nosili tople obroke, ručak i večeru, a za doručak su bili suhi naresci. Naše kolege domaćini bili su veoma ljubazni. Što nam je god bilo potrebno to su nam omogućili – rekao nam je jedan od najmlađih operativnih pripadnika koji je bio na terenu, Leo Pažin, član DVD-a Jakšić.

blank

Dejan Matijević, JVP Požeško-slavonske županije i DVD-a Velika

Na drugi teren je išao ove godine Dejan Matijević, član Javne vatrogasne postrojbe Požeško-slavonske županije i zapovjednik DVD-a Velika koji je išao s kamionom cisternom u Dalmaciju.

-Ove godine mi je drugi teren. Prvi mi je bio kad sam išao u Divulje kod Splita i evo sad ovaj u Benkovac. Na području Benkovca bili smo daleko angažiraniji i zahtjevniji. Bili smo u izravnoj borbi s vatrenom stihijom. Prijetile su nam i opasnosti od mina. Oko 15-ak metara od naših dječaka je eksplodirala mina koja na svu sreću nije nikoga ozlijedila. Sudjelovali su u evakuaciji stanovništva iz nekih naselja jer se vatra približila do samih kuća. Na svu sreću uspjeli smo spriječiti požare koji nisu zahvatili kuće i gospodarske zgrade. Mogu izreći samo riječi pohvale našim kolegama iz Benkovca koji su bili jako dobri organizatori i domaćini. Svi mi koji smo išli iz Požeško-slavonske županije bili smo svjesni kud idemo i što moramo raditi – rekao je Dejan Matijević.

Naše heroje po njihovom povratku u Lipiku su dočekali predstavnici grada Pakraca i Lipika i Županijski vatrogasni zapovjednik Josip Ugrin dok su ih u Požegi uz zapovjednika Ugrina dočekali predsjednik Županijske vatrogasne zajednice Željko Petrović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Požege Zdenko Mautner i zapovjednik DVD-a Požege Nikica Luladžić. Po ovlasti požeško-slavonskog župana dobrodošlicu je zaželio Željko Petrović koji se svim operativcima zahvalio na svemu što su odradili i predstavljanju Požeško-slavonske županije u najboljem svjetlu. Teško je a ne istaći da ispred grada Požege nitko nije bio niti na ispraćaju vatrogasaca kada su odlazili na teren, a nije nitko bio niti kad su se vratili. Koji je tomu razlog nama nije poznato.

blankU Požegi je bilo i dirljivih susreta koje je uspio zabilježiti naš foto objektiv.

U Jakšiću dobrodošlicu svojim vatrogascima i njihovim kolegama iz Velike i Kaptola poželio je tamošnji općinski načelnik Ivica Kovačević.

Kako bi ostala zapisana imena vatrogasaca koji su bili na dislokaciji u Benkovcu iste navodimo, Zvonimir Horvat (DVD Kutjevo), Marko Božić, Dejan Matijević, Josip (Željko) Svoboda, Tomislav Stokić i Alen Birešić (Javna vatrogasna postrojba Požeško-slavonske županije), Krunoslav Kolar i Leo Pažin (DVD Jakšić), Josip Ivanović (DVD Biškupci), Josip Emilov Svoboda (DVD Kaptol), Mario Rosman i Sebastijan Galiot (DVD Požega), Juraj Radić, Hrvoje Tomić i Tomislav Garić (Javna vatrogasna postrojba grada Požege), Antun Rotar i Karlo Perković (DVD Pleternica), Tomislav Žgela, Željko Szabo (DVD Pakrac), Rajko Šurkalović, Tomislav Galko, Petar Grgić, Ivan Macura i Mario Šiimunović (DVD Lipik). Na terenu je bio i Josip Kraker koji je bio na redovnoj dislokaciji u Dalmaciji kao član Javne vatrogasne postrojbe grada Požege.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića