Vraćen stari sjaj vatrogasnoj zaprežnoj štrcaljki iz 1893. godine /FOTO/

Autor: DK

blankPLETERNICA – O 125. obljetnici djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pleternica svojim vrijednim rukama Stjepan Bajt s prijateljima Ivicom Gabrekom, Franjom Šaplekom i Antunom Tomićem obnovio je vatrogasnu zaprežu štrcaljku koja je kupljena davne 1893. godine za koju smo mnogi mislili da joj nema spasa i da će se samo moći vidjeti u razasutim dijelovima. Stjepan Bajt i njegovi prijatelji dokazali su suprtono i iz nemogućeg napravili moguće. 

blankDobrovoljno vatrogasno društvo Pleternica ove subote, 19. kolovoza, obilježit će 125. obljetnicu djelovanja, a stara vatrogasna zaprežna štrcaljku bit će najvrjedniji poklon za tu hvalevrijednu proslavu. Obnovljena u novom sjaju kakva je i nekad bila izložena je pokaraj pleterničkog Vatrogasnog doma na vidiku svakom prolazniku koji skreću svoj pogled i ostaju zadivljeni.

Vatrogasna štrcaljka je nabavljena godinu dana nakon osnutka društva, 7. studenoga 1893. godine, za tadašnjih 600 forinti. Jedno vrijeme je bila smještena u Tulniku ali je pred 100. obljetnicu DVD Pleternica dovezena nazad jer je zgrada u kojoj se tamo nalazila propadala. Štrcaljka je tada donekle uređena i smještena u prostor gradske tržnice Pleternica ali, kako je tamo smetala, izvezena je van i tada je počela totalno propadati.

blankOd uništenih dijelova ponovo ju je sastavio i vratio joj ‘stari sjaj’ Stjepan Bajt koji je na tome radio pomalo od veljače pa do nekidan. Pomagali su mu Ivica Gabrek, Franjo Šaplek i Antun Tomić, osobito kada se gradila nadstrešnica gdje je štrcaljka sada smještena. Sva četvorica su članovi DVD-a.

U povodu 125. obljetnice vatrogasnog društva Pleternica u subotu će se održati svečana sjednica i posveta vozila a od 20 sati i vatrogasna vježba na koju su pozvani svi građani.

blank blank blank blank

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića