Vožnja pod utjecajem alkohola je društveno neprihvatljiva; Policija sinoć budno pratila alkoholizirane vozače (FOTO)

Autor: DK

POŽEGA – Sinoć su policijski službenici Policijske uprave požeško-slavonske provodili pojačan nadzor vozača u prometu i drugih sudionika koji su pod utjecajem alkohola. Tom prilikom, izvjesno vrijeme, novinari su bili prisutni pri nadzoru takvih vozača te su imali priliku vidjeti i čuti na koji se način takve i slične akcije provode i na koji način policijski službenici postupaju. Što se tiče policijskih službenika s kojima smo bili i proveli određeno vrijeme njima možemo dati čistu peticu, jer su dokazali iznad svega profesionalnost gledajući na postupanja prema vozačima koje su nadzirali i alkotestirali.

Alkohol i vožnja pod utjecajem alkohola je društveno neprihvatljiva, a vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnosti, relativizira opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Pod utjecajem alkohola vozač postaje neoprezan i sklon je ignoriranju prometnih propisa što je uzrok lakših i težih prometnih nesreća u kojima ima ozbiljnih stradavanja sudionika u prometu, biciklista i pješaka.

-Na području Policijske uprave požeško-slavonske u prvih šest mjeseci imali smo ukupno 227 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe smrtno stradale, 30 je teško tjelesno ozlijeđeno dok je 86 lakše ozlijeđeno. Podatak koji zabrinjava je taj da su 50 prometnih nesreća počinile osobe koje su bile pod utjecajem alkohola. Iz tog je razloga između ostalog ova akcija koju večeras provodimo. Uvijek preko medija pozivamo da ako vozači konzumiraju alkohol da ne sjedaju za upravljače vozila – rekla je glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Ivana Radić koja je s policijskim službenicima i novinarima bila u vrijeme provođenja akcije.

Kazne za nesavjesne vozače i one koji se ne pridržavaju prometnih propisa nisu male. Ukoliko se vozač u prometu zatekne sa koncentracijom alkohola od 0,5 do 1 promila kazna je predviđena od jedne do tri tisuće kuna. Ako je koncentracija alkohola utvrđena od 1 do 1,5 promila onda vozaču slijedi novčana kazna u iznosu od 3 do 5 tisuća kuna, a ako je preko 1,5 promila onda je novčana kazna od 5 do 15 tisuća kuna uz moguću i kaznu zatvora do 60 dana. Osim novčanih kazni dobivaju se i kazneni bodovi, a zakonom je propisana i sigurnosna mjera oduzimanja vozačke dozvole na mjesec i više dana o čemu ovisi utvrđena koncentracija alkohola kod vozača.

-Po potrebi službe radim i po pitanju prometa kao i večeras u ovoj akciji. Do sada osobno nisam imala nikakvih problema u službi. One vozače koje zateknemo u prekršaju njih sankcioniramo na način kako je to zakonom propisano. Najveću koncentraciju alkohola koju sam utvrdila kod vozača bila je 2,4 promila koji je vozač dobio prekršajni nalog uz novčanu kaznu za koji je prekršaj propisana od 5 do 15 tisuća kuna uz zaštitnu mjeru oduzimanja vozačke dozvole. U praksi osobe s izrazito većom koncentracijom alkohola koje zateknemo u prometu idu na triježnjenje, zadržavanja, posebice ako je procjena da bi taj vozač nastavio sa činjenjem prekršaja – rekla nam je policijska službenica Kristina Topić Martinaš.

Više policijskih službenika odnosno patrola provodilo je sinoć preventivno-represivnu akciju usmjerenu na vozače pod utjecajem alkohola. Za vrijeme dok su novinari bila sa policijskom patrolom nije zatečen niti jedan vozač koji je bio za upravljačem i vozio, a da ima nedozvoljenu koncentraciju alkohola.

-U pravilu veći broj vozača pod utjecajem alkohola zateknemo u ranim jutarnjim satima bez obzira da se radi o danima vikendima ili radnim danima. Vikendi su u svakom slučaju jači i što se tiče prometa a i vozača koji upravljaju pod utjecajem alkohola. Prilikom nadzora zateknu se i vozači koji su pod utjecajem droga što utvrdimo preliminarnim ispitivanjem putem testera nakon čega tog sudionika u prometu vodimo na vađenje krvi i urina – istakao je Damir Hamžik, policijski službenik za sigurnost i prevenciju prometa u Policijskoj postaji Požega koji je također bio u sinoćnjoj akciji.

U pravilu, jednaka količina alkohola slabije će djelovati na vozača jače i teže konstitucije nego na tjelesno slabijeg ili lakšeg vozača. Isto tako resorpcija alkohola u krv je brža ako se pije natašte, ako se pije žestoko piće ili ako se pije brzo.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: