Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu
HRVATSKA VOJSKA

Vojarna Požega - što se i očekivalo, kandidat za obučni centar mladih vojnika?

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Arhiva, pozega.eu

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Vojarna Požega - što se i očekivalo, kandidat za obučni centar mladih vojnika? Požega.eu | Vojarna Požega - što se i očekivalo, kandidat za obučni centar mladih vojnika?

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Arhiva, pozega.eu

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Kako donose mediji Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga odabrali su navodno model vojnog obučavanja mladih vojnika za potrebe Hrvatske vojske. Za stvaranje nove mlade vojske odabrana su četiri velika obučna centra, a to su vojarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, dok se za još dva mjesta rade se procjene. Ročnike bi trebalo obučavati 650 vojnih instruktora.
Imajući u vidu smještajne i prostorne uvjete u požeškoj Vojarni, tradiciju osposobljavanja, te stručni dočasnički i časnički kadar u Požegi, ova najava je očekivana.
Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga odabrali su po svoj prilici model vojnog obučavanja kroz tromjesečno obvezno Temeljno vojno osposobljavanje, koje  bi bilo obvezno za sve mladiće kada napune 18 godina, a žene bi mogle sudjelovati dragovoljno.
Za sada je samo riječ o prijedlogu MORH-a i Glavnog stožera koji tek trebaju usvojiti Vlada i Hrvatski sabor. Vojni stručnjaci su mišljenja da su tri mjeseca sasvim dovoljna za vojnu obuku tijekom koje bi naglasak bio na fizičkoj pripremi polaznika te svladavanju temeljenih vojnih vještina.
Na kraju obuke ročnik bi trebao biti obučen za strijelca, odnosno proći osnove baratanja osobnim pješačkim naoružanjem, te biti fizički pripremljen. Prema procjenama, godišnje bi na raspolaganju trebalo biti oko 17 tisuća mladića, a očekuje se da bi barem njih 15 tisuća moglo završiti vojno osposobljavanje, dok bi preostali dio završio na civilnom služenju vojnog roka zbog prigovora savjesti ili bi bili proglašeni zdravstveno nesposobnim za vojnu službu.
Spominje se da će ročnici tijekom obuke primati mjesečno 700 eura, te da će im to vrijede biti priznato u radni staž. Prema sadašnjim informacijama ova vojna obuka ne bi trebala utjecati na redovito pohađanje fakultetske nastave.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo