Vodoopskrba i odvodnja u Požeštini bit će još bolja

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Opskrba stanovništva Požege vodom iz vodovoda seže još u 18. stoljeće kada su keramički vodovodi sa Sokolovca, Velikog kamena i Kapavca dovodili vodu u grad. Početkom dvadesetog stoljeća izgrađen je vodovod za najuži centar grada, a voda je pumpana iz bunara kraj crkve Sv. Filipa i Jakova. Iz toga perioda seže i ideja o opskrbi osječkog vodovoda vodom  iz Papuka zahvaćajem Veličanke, Kovačice i Jankovca, a voda je trebala tunelom biti odvedena do Jankovca i dalje prema Osijeku. Na sreću Požežana ova ideja nikad nije realizirana.

Gradski vodovod i odvodnja , odnosno tvrtka Tekija uz prigodnu je svečanost, u Kocertnoj dvorani Glazbene škole, obilježila 50 godina svog rada. Bila je to prigoda da mnoge goste i uzvanike direktor Tekije Ante Kolić podsjeti na početke rada ove tvrtke koji datiraju još od 1964. godine, ali i kaže na buduće planove i projekte s čijom će realizacijom vodoopskrba biti još bolja i kvalitetnija, a isto tako i sustavi zaštite voda.

Glavni projekt vodovoda u gradu Požegi završen je 1963/64 godine. S ciljem izgradnje vodovoda osnovan je gradski vodovod – “Vodovod i kanalizacija” koji djeluje od 1964. godine. Izgradnja vodovoda započela je 1.3. 1964. Godine i već u prve dvije godine izgradnje izgrađeno je 12 km cjevovoda i crpilište pa je već krajem 1964. godine dio grada dobio vodu.

Ante Kolić, direktor Tekije d.o.o.

-Skromno ćemo proslaviti 50-u godišnjicu prilikom koje ćeme reći javnosti i ovom skupu što smo do sada učinili, kratku povijest događanja i sve ono što se planira u narednom periodu, pogotovo sada kad smo ušli u EU i kada računamo uglavnom za razvoj i obnovu na sredstva iz fondova EU u daleko većoj mjeri nego što je to do sada – rekao je direktor Tekije d.o.o. Ante Kolić te nastavio vezano na upit oko razdvajanja Tekije i Komunalca gdje naglašava da je razdvajanje napravljeno sukladno zakonu. Poslovanje Tekije će u ovoj godini biti pozitivno. Radimo sa nešto manjim brojem radnika u odnosu na početak razdvajanja tvrtki.

Prema broju stanovnika riješenu vodoopskrbu iz javnog vodoopskrbnog sustava ima gotovo 92 posto stanovnika Požežtine,dok je priključenost oko 78 posto. Unatrag desetak godina uz vodocrpilište Dubočanku izgrađeni su i vodosprema Glavica te Pleternica, magistralni vodovod Kutjevo- Pleternica, a vodovode su dobila i mnoga naselja u brestovačkom kraju te drugim dijelovima Požeštine. No na tome se, najavio je Kolić neće stati. Za danji razvoj vodoopskrbnog sustava, nužno je osigurati dodatnih 130 milijuna kuna što bi omogućilo izgradnju i rekonstrukciju crpilišta, magistralnih cjevovoda, vodosprema te drugih objekata koji bi pridonijeli i smanjenju gubitaka vode u vodoopskrbnim sustavima. Uz ta ulaganja za Tekiju su važna i ulaganja u odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda. Sve to govori da je pred Tekijom još puno posla. Za doprinos razvoju vodoopskrbe na prigodnoj je svečanosti nagrađeno 14-ero pojedinaca i veći broj tvrtki i institucija. Zahvalnicu je u ime Grada Požege primio i gradonačelnik Vedran Neferović.

Više iz kategorije