Voda koju pijemo ispravna je i redovito se kontrolira

TekijaPOŽEGA – Voda koju koriste stanovnici Požeštine može se sa sigurnošću reći da je kvalitetna i slobodno se može reći kvalitetnija za razliku od mnogih sredina koje imaju velike probleme sa pitkom vodom.

Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije

-Tvrtka Tekija d.o.o. koja se brine za vodoopskrbi sustav svaki dan radi analizu vode dok mi kao Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije radimo monitoring i analize kao vanjski ugovorni laboratorij – rekao nam je Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo te je naglasio kako za vrijeme najvećih prošlogodišnjih poplava nije bilo značajnijih problema i prekida vodoopskrbe dok je problem snabdijevanja više vezan za privatne zdence, bunare. Što se tiče trovanja vodom niti toga nije bilo na našem području – zaključio je Matijević.

Ivanka Petrović, zavod za javno zdravstvo (Small)

mr.sc. Ivanka Petrović, Službi za zdravstvo i ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije

-Na vodovod je spojeno 88 % stanovnika. Tri su crpilišta i dva izvorišta koja su spojena u prsten vodoopskrbnog sustava. Kontrola vode se radi prema svim zakonskim pravilima. Pratimo zdravstvenu ispravnost vode za piće i možemo reći da je voda koju piju naši stanovnici ispravna. Manji se problemi javljaju na području Pakraca i Lipika gdje se pojavljuje pojačana mutnoća što je uzrok oborina ili radova Hrvatskih šuma u blizini izvorišta. Takvih problema nemamo na području Požeštine – ističe  mr.sc. Ivanka Petrović, koja radi u Službi za zdravstvo i ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije koja pojašnjava kako je važno da u tekućini ne smije biti nimalo escherichiecoli, enterokoka ili kloriformapseudomasa. Ako se gdje utvrdi neispravnost vode koja je neispravna za piće preporučujemo kloriranje.

Što se tiče vode u Slavoniji ona je malo “tvrđa” u odnosu na državni prosjek što nikako u tome nema problema.

Kontrola ispravnosti vode iz privatnih zdenaca-bunara također se kontrolira o čemu brigu vode sami vlasnici na način da u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo uzorke donose u steriliziranoj boci nakon čega se radi analiza i utvrđuje ispravnost vode.

0 Comment

Send a Comment