Ostali vjerni tradiciji i proslavili Valentinovo: Čaglinski osnovnoškolci na veoma zanimljiv način proslavili Dan zaljubljenih

Autor: DK

ČAGLIN – Učenici čaglinske osnovne škole niti ove godine nisu iznevjerili tradiciju. Proslavili su Valentinovo za veoma zanimljiv način. Učenici su pisali sastave i pjesme, a Povjerenstvo u sastavu učitelja hrvatskog jezika Nikoline Pastuović i Emira Džaferovića te učiteljica razredne nastave Gordana Ereiz odabralo je četiri koja su zaslužila nagrade. Odlučeno je da jedan sastavak bude prvi, a ostala tri ravnopravno podijele drugo mjesto.

Tako su učenici Matej Kukić, Iris Šišić i Marino Knaus nagrađeni za svoje uratke, a najljepši sastavak napisala je Tea Topić iz III. razreda. Svi su svoje literarne uratke pročitali u sklopu kraće kulturno-umjetničke priredbe.

Ruže za Valentinovo zaslužile su i učiteljice razredne nastave Ivana Mlakar i Željka Peić koje su bile mentorice učenicima i poticale ih na literarni izričaj. Učiteljica engleskog jezika Marija Kiralj je s učenicima koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Dramska skupina na engleskom jeziku uvježbala nekoliko recitacija. Tako je bila prilika čuti Danu Damjanović, Sanju Panić, Lorenu Švajda, Teu Topić i Marka Žišku koji su zaslužili veliki pljesak nazočnih.

Nastupio je i učenik Tomislav Uljatovski te učitelj matematike Stjepan Efinger koji su uz potporu razdragane publike, otpjevali poznati hit ,,Ti si pjesma moje duše“ legende domaće glazbe Mate Miše Kovača.

Valentinovo ne bi bilo Valentinovo da ravnateljica škole Slađana Švajda nije malim znakom pažnje, čokoladom i knjigom, zahvalila i onom dijelu kolektiva koji su uz nju svaki dan, a to je tehničko i administrativno osoblje škole.

Kao šlag na vrhu torte, zbor sastavljen od nekoliko učenika šestog i cijelog sedmog razreda otpjevao je stari hit grupe Magazin „Ti si želja mog života.“ Potporu u pjevanju su im dali učitelj povijesti pripravnik Dominik Ribičić i asistentica Ivana Biondić. Nastupi su često  prekidani velikim pljeskom što govori kako je priredba bila priređena na jedan svojstven način koju svi rado pozdravili i prihvatili. 

,,Za  sv. Valentina predaja kaže da je bio svećenik u Rimu i da se odlikovao krepošću i mudrošću, a iznad svega skromnim životom te da je propovijedao o poštenju i sretnoj obitelji kao temelju sretne zajednice. Kako je u to vrijeme, a riječ je o trećem stoljeću, car Klaudije zabranio rimskim vojnicima da se vjenčaju sa svojim ljubljenim djevojkama, jer caru je bilo iznad svega važno svakog muškarca pretvoriti u vojnika, ideja braka bila je nekako u koliziji s osvajačkim apetitima imperatora. Baš tu se umiješao plemeniti Valentin i tajno vjenčavao parove te tako za života, a posebno nakon smrti, postao omiljen u narodu. Ideja ljubavi koja nadilazi svaku prijetnju bila je naprosto presnažna da ne bi odoljela zubu vremena. I tako i danas uz ovog sveca i njegovu priču dan zaljubljenih slave i oni koji su kršćanskog svjetonazora, ali i oni koji svoj život ne vide kroz vjeru.“

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: