Vjerni čuvari tradicije i običaja rodnog kraja ali i onog u kojem žive na čelu s novim-starim predsjednikom Jurom Vidakušićem /FOTO/

Autor: DK

Obilježavajući desetljeće postojanja, i više nego uspješnog djelovanja, održana je Izborno–izvještajna skupština Zavičajnog KUD–a „Rama“ iz Pleternice. za predsjednika je izabran Jure Vidakušić, koji je tu funkciju i do sada obnašao, a za njegov zamjenik je Rajko Augustinović dok će one operativne i administrativne poslove u funkciji tajnice obnašati Kristina Ćuljak.

Teško je bilo, gotovo nezamislivo, ne prisjetiti se na Skupštini o doseljavanju Ramaca u pleternički kraj, još četrdesetih godina prošlog stoljeća. a posebno u vrijeme potapanja Ramskog jezera. Uz tugu koju su sasobom donijeli u ove krajeve sačuvali su i nisu zaboravili ono za njih najvrednije vjeru u boga i svoje običaje koje prenose s koljena na koljeno. Gdje god da se pojave, na bilo kojoj manifestaciji, uz starinsku narodnu nošnju iz rodnog kraja, prepoznatljivi su po stasu i glasu, napjevima i pjesmama koje pjevaju prilagođeno za svaku manifestaciju na koju se odazovu.

blank

Nećemo pogriješiti ako kažemo da su Ramci obogatili kulturni život u Pleternici i široj okolici i da kroz nastupe na različitim manifestacijama u Požeško-slavonskoj županiji i izvan nje daju svoj veliki doprinos u predstavljanju običaja i tradicije iz kraja iz kojeg su došli ali i onog u kojem su se nastanili.

Zavičajni KUD Rama teško bi bilo zamisliti bez novog-starog predsjednika Juru Vidakušića koji neumorno radi, okuplja i mlado i staro, potiče, kumi i moli, da ih bude što više na pozornicama manifestacija, a sve kako bi pokazao one vrijednosti, ljepotu i tradiciju kojom se ne mogu svi podičiti. Uspijeva on u tome što mu čini zadovoljstvo koje bi mu bilo još veće da se u rad uključe i mlađe generacije koje bi trebale preuzeti značajnu ulogu u radu KUD-a. Nadaleko se čuje o Ramcima iz Pleternice jer su imali i nekoliko nastupa na nacionalnim televizija koje su pronijele glas o njima, gdje su oni posvjedočili da su vjerni čuvari svojih običaja i kraja iz kojeg su došli te da poštuju i podržavaju sve one vrijednosti kraja gdje su se nastanili i žive.

U radnom dijelu Skupštine govorilo se o aktivnostima u prošloj te planovima za ovu godinu. Budući da je za njih izborna godina uz predsjednika, njegovog zamjenika i tajnicu izabran je i novi Nadzorni odbor. Između ostalih uzvanika i predstavnika KUD-ova na Skupštini su bili požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i Domagoj Katić, zamjenik gradonačelnice Pleternice.

blank

Čestitke na radu i desetogodišnjem djelovanju uputio je Domagoj Katić, zamjenik gradonačelnice Pleternice koji je pohvalio rad ZKUD-a Rama i njihovu sveprisutnost na brojnim manifestacijama u čemu im pomoć pruža i grad Pleternica.

Župan Tomašević također je pohvalio izuzetnu aktivnost i rad Ramaca koji uz grad Pleternica nastoji pratiti i pomagati na različite načine.

-Predstavljate kraja iz kojeg dolaze ali vrlo uspješno i kraj u kojem danas živite – rekao je župan Alojz Tomašević.

blank

U nastavku Skupštine podijeljene su zahvalnice zaslužnima, a u zabavnom djelu zapjevala se ganga i zaplesalo pri čemu su pomogli “dečki” iz Šljivove grane iz Grabarja.

blank

Za onaj gastro dio pobrinule su se Ramkinje koje su ispekle pite i uštipke, delicije koje se ne mogu uvijek i svugdje kušati.

Foto: D. Mirković

blank
Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića