Visoko postavljena letvica: Renomirani vinar mr.sc. Branko Mihalj i ove godine očekuje zlato za svoj portugizac

Autor: D.K.

KUTJEVO – Ovogodišnja berba, ali prije svega kvaliteta grožđa, posebice portugisca, s razlogom ohrabruje poznatog kutjevačkog vinogradara i vinara mr.sc. Branka Mihalja koji je duboko uvjeren da će i ove godine osvojiti prestižnu nagradu za vinsku kapljicu te sorte na jedinstvenom Svjetskom ocjenjivanju portugizaca, Portugieser Du Monde koje će se tradicionalno šestu godinu za redom održati u susjednoj nam Mađarskoj, gradu Pečuhu.

Na zasađenim površinama vinograda u vlasništvu vinogradara Branka Mihalja u najvećem je dijelu zastupljena sorta graševine. Prisutne su i druge sorte poput rajnskog rizlinga, traminca….

-Graševina je najčešća naša sorta i uvijek idemo da dobijemo od nje vrhunsko vino. Upravo graševinu moramo pokazivati i govoriti da se ona najbolje osjeća u Kutjevu i ovom podneblju. Upravo se na ovim predjelima Mačevo brdo, Vidim, Venje, Mitrovac, Vinkomir, Hrnjevac graševina najbolje osjeća, ima najbolji i najkvalitetniji urod, uostalom na svim područjima ispod Krndije. Između ostalih sorti u vinogradu imam i cabernet sauvignon, merlot, muškat ružu i portugizac. Što se tiče portugisca on je kod nas prisutan od 1953. godine otkako smo doselili iz Hercegovine u Slavoniju. To je posebna sorta i posebno vino do kojeg nam je stalo i jako do njega držimo. Tom sortom i vinima se mnogi hvale ali kad se nađemo na svjetskom ocjenjivanju portugizaca u Mađarskoj jako je dobro vidljivo s kojeg je podneblja on najbolji. Kutjevo je bitno za portugizac iako se do njega previše ne drži – rekao je Branko Mihalj koji s ponosom ističe kako je portugizac ove godine iznad svih očekivanja.

-Kod mene se portugizac nalazi u vinogradu koji je star više od 60 godina. Ove godine je imao 90 eksla i 12,5 do 12,7 alkohola. Uvjeren sam da će na ocjenjivanju, gdje dolaze vinski jake zemlje, moj portugizac biti ocijenjen visokom ocjenom. Budnim ću okom pratiti fermentaciju i sve promjene u podrumu kako bi na vrijeme reagirao prema potrebi dodaje Mihalj naglašavajući kako će i druge sorte vina biti dobre posebice graševina koja se pokazuje možda i najbolja sorta.

-Očekujem da će ovogodišnje crne sorte dati svoj najbolji i najkvalitetniji urod te da će se od njega proizvesti vrhunsko vino. Ovdje se sadi i obrađuje jako malo portugisca. Prije se njega sadilo više jer se ta sorta ranije bere. Osobno želim imati dosta portugisca kojeg imam na lozi, to je ozbiljno vino i to njegujem. Za nas kao obitelj Mihalj je graševina i portugizac su najvažnije sorte. Portugisca u prosjeku godišnje proizvedem od 500 do 1000 litara. Njega imam na dvije tisuće trsova. Ove će godine biti nešto malo više od 500 litara al zato očekujem vrhunsku kvalitetu – naglasio je Branko Mihalj.

Elementarne nepogode koje su pogodile kutjevačko i druga područja umanjile su prinose ali je zato kvaliteta jako dobra i zbog toga će i biti proizvedena vrhunska vina.

-Uvijek govorim da oni koji su lakomi za vino ove će godine imati jako dobro vino. Nemaju 3-4 kilograma po trsu. Imaju znatno manju količinu ali je zato vrhunska kvaliteta. Mi našu graševinu moramo pokazati svijetu i uvijek o njoj govoriti. Male su površine pod vinogradima u Hrvatskoj ali zato imamo kvalitetu na kojoj nam mogu mnogi biti zavidni. Na tržište se možemo probiti vrhunskom kvalitetom što i dokazujemo jer smo sve prisutniji ne samo u Hrvatskoj već i šire nastavlja Mihalj naglašavajući kako je on uvijek težio kvaliteti, a ne količini te da razumije neke kolege koje iz ekonomskih razloga razmišljaju drugačije.

Što se tiče berbe kod vinogradarstva Mihalj ona je gotova. Ostalo je grožđe na onim trsovima koji bi trebali dočekati ledenu berbu.

Podsjetimo Vinarija Branka Mihalja za vinsku kapljicu portugisca, berbe 2015. godine, dobiva nagradu dvije godine za redom 2015. i 2016. godine u veoma jakoj konkurenciji i osvaja zlato na 4. i 5. Svjetskom ocjenjivanju portugizaca, Portugieser Du Monde u Pečuhu. Prestižnu nagradu za ocjenjivano vino u 2016. godini i priznanje u ime Vinarije Mihalj primila je Željka Balja, zadužena za sudjelovanje hrvatskih vinara na istoimenom ocjenjivanju, u travnju iz ruku direktora tog svjetskog ocjenjivanja i festivala Győrffy Zoltána i gradonačelnika grada Pečuha dr. Páva Zsolt i vinskog akademika te predsjednika sudaca Józsefa Kosárkanakona. 2016. godine. Na ocjenjivanje je pristigao 101 uzorak, a njih 16 je bilo iz Hrvatske.

Pravila su strogo definirana tako da se na ocjenjivanje zaprimaju uzorci isključivo mladog portugisca iz najnovije berbe, zatim portugisci berbe prethodnih godina, mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 25%, te bijela, rose i pjenušava vina od sorte portugizac.

Budući da je sve to na svjetskoj razini članovi međunarodnog stručnog povjerenstva su redom renomirani vinski stručnjaci iz Južne Afrike, Kine, Japana, Kanade, Austrije, Letonije, Italije, Španjolske i Mađarske.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot