Više tisuća vjernika proslavilo 20. obljetnicu uspostave Požeške biskupije /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

POŽEGA – Središnjim euharistijskom slavljem kojeg je predvodio kardinal Stanislaw Dzivisz tajnik Ivana Pavla II proslavljena je 20. obljetnica uspostave Požeške biskupije i III. Euharistijski kongres. Na misnom slavlju uz mjesnog biskupa, domaćina, slavljenika, msgr. dr. Antuna Škvorčevića koncelebrirali su kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup s drugim biskupima iz Bosne i Hercegovine, biskup Adolfo González Montes iz Almerije u Španjolskoj, biskup György Udvardy i Mihály Mayer iz Pečuha u Madžarskoj, biskup Stanislav Lipovšek iz Celja u Sloveniji, biskup Ivan Penzeš iz Subotice i Đuro Gašparović iz Srijemske Mitrovice u Srbiji, te većina biskupa iz hrvatskih biskupija. Kao uzvanici na slavlju su nazočili izaslanici pakračko-slavonskog episkopa Jovana Ćulibrka, predsjednika Mešihata Islamske zajednice u RH muftije dr. Aziza Hasanovića, glavnih Rabina u Republici Hrvatskoj te brojni uglednici iz društvenog i političkog života, dr. Mato Granić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, zastupnici u Hrvatskom saboru požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je bio u ulozi izaslanika predsjednika Hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, gradonačelnici predvođeni požeškim gradonačelnikom Darkom Puljašićem, brojni načelnici općina s područja Požeške biskupije i drugi predstavnici prosvjetnih, znanstvenih, zdravstvenih, kulturnih i drugih ustanova, organizacija i udruga.

-Čitam vam na licima ono što ste u svojim vjerničkim srcima donijeli na ovo slavlje, oduševljenost Isusom Kristom koji je za vas umro i pobijedio smrt, čiju ljubav slavite u svetoj misi i njome se u pričesti hranite da biste i vi s njime bili pobjednici u našim hrvatskim, slavonskim tugama, radostima i nadama. ,,Krist danas i uvijeke, naša nada, aleluja“! U toj nadi pozdravljam te Crkvo požeška, tvoje svećenike i đakone, redovnike i redovnice, vjeroučitelje i bogoslove, djecu i mlade, obitelji i starije, napose siromašne i bolesne, sve koji u našim župama ispovijedaju ime Isusa Krista i u njemu izgrađuju svoju sadašnjost i budućnost. Svima vam čestitam dvadesetu obljetnicu uspostave Požeške biskupije! Radujem se što nas sv. Ivan Pavao II. iz vječnosti hrabri u našim nadama. Na ovom svetom skupu, zajednički i jednodušno, svjedočimo našem svetom Utemeljitelju duboku zahvalnost i povjeravamo njegovu zagovoru daljnji hod naše mjesne Crkve – rekao je u pozdravnom govoru požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević posebno zahvalivši kardinalu, predvoditelju misnog slavlja, što je svojim dolaskom u Požegu, kako je rekao biskup, gotovo opipljivo približio sv. Ivana Pavla II., čija je očinska ljubav utkana u domovinsku Crkvu a prijateljstvo neizbrisivo upisano u slobodu i dostojanstvo Republike Hrvatske.

-Među mnogim odlukama koje je Ivan Pavao II. donio tijekom svoga pontifikata, bila je i odluka o utemeljenju Požeške biskupije, koja je zapisana u Apostolskoj konstituciji Praeclarum evangelizationis opus 5. srpnja 1997. godine. Posve točno, dakle, Ivana Pavla II. držite utemeljiteljem vaše Biskupije. Imenovao je i prvoga pastira biskupije, biskupa Antuna, kojemu danas upućujemo najbolje želje u povodu dvadesete obljetnice biskupske službe. Želimo mu da njegovo požrtvovno pastirsko služenje donese obilan plod vjere, nade i ljubavi, podsjećajući sve nas na dvanaest zlatnih klasova s njegova biskupskoga grba – naglasio je u svojoj propovijedi kardinal Dziwisz dodajući kako je Ivan Pavao II bio čovjek Euharistije.

-Ivan Pavao II. ostavio je Crkvi golemo bogatstvo svojega učenja, sadržanoga u tisućama kateheza, propovijedi i govora, u mnogobrojnim nagovorima i apostolskim pismima. Vrijedi posezati za njegovim učenjem. Osobito je značajno što je posljednju, četrnaestu encikliku svoga pontifikata posvetio Euharistiji. Tu encikliku možemo smatrati svojevrsnim testamentom, koji je Papa ostavio prije odlaska u vječnost. Dokument započinje glasovitim riječima: ,,Crkva crpi svoj život iz Euharistije. Ova istina nije jednostavno izražaj svakodnevnog iskustva vjere, nego sažetak središnjeg otajstva Crkve”, naglasio je Kardinal pozivajući vjernike da preispitaju kakvo mjesto Euharistija zauzima u njihovom osobnom, obiteljskom i društveno životu.Pročitana je i poruka,čestitka biskupu i svim vjernicima Požeške biskupije koju je uputio papa Franjo.

Pročitana je i poruka pape Franje koju je pročitao tajniku Apostolske nuncijature u Zagrebu, izaslanik Giuseppea Pinta, novoga nuncija u Republici Hrvatskoj, koja glasi:

Dijeleći radost slavlja dvadesete obljetnice utemeljenja Požeške biskupije i Vašega imenovanja za njezina prvog biskupa, Sveti Otac Franjo upućuje najljepše čestitke Vama, Preuzvišeni Gospodine, i svim vjernicima, sa željom da obnovljenom snagom izgrađujete biskupijsku zajednicu, ujedinjenu u vjeri, nadi i ljubavi.
Sveti Otac se preporučuje u trajnu molitvu za njegovu osobu, te zazivajući darove Duha Svetoga na obnovljeni put vašeg zajedništva rado podjeljuje zatraženi Apostolski blagoslov svim sudionicima Trećega biskupijskog euharistijskog kongresa i onima koji su povjereni Vašoj biskupskoj skrbi.

Na svečanosti obilježavanja 20. obljetnicu uspostave Požeške biskupije bili su brojni članovi različitih udruga i članova kulturno-umjetničkih društava koji su bili obučeni u narodne nošnje i time posvjedočili bogatu tradicijsku kulturu iz krajeva odakle su došli.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: