Više od trideset jahačica konja iz pet županija pristižu u Zarilac na prvu priredbu „Zlatni kas zlatne doline“: Etno kuća Bello u završnim pripremama za jedinstvenu manifestaciju /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Poznati konjogojac i vlasnik desetak grla Antun Bello iz Pleternice, poznat po svojoj ljubavi prema plemenitim životinjama i entuzijazmu u konjičkom sportu inicijator je nove i to jedinstvene manifestacije na ovim prostorima „Zlatni kas zlatne doline“ koja se održava ove subote 27. travnja od 10 sati nadalje kod ribnjaka u Zarilcu, a natjecat će se jahačice na konjima. On se intenzivno priprema za tu jedinstvenu manifestaciju i vodi svesrdnu brigu o svakom detalju.

To će dakako biti zanimljivo za gledatelje koje će toga dana pohoditi lokaciju ribnjaka Športskog ribolovnog društva „Londža“ u Zarilcu na čijim će se proširenim i uređenim terenima održati ovo natjecanje, a nositelji organizacije su Konjogojska udruga Vallis Aurea i Etno kuća Bello iz Pleternice.

Riječ je o natjecanju žena jahačica koje su također zaljubljenice u ove životinje jer su uključene u konjički sport ili se bave uzgojem konja, a nekima od njih dugogodišnja je obiteljska tradicija uzgoj konja i bavljenje jahanjem u rekreativne svrhe ili sportska natjecanja.

– Nekoliko entuzijasta iz udruge željeli smo organizirati ovakvo specifično natjecanje u ženskom jahanju jedinstveno u Hrvatskoj, a na to su nas ponukala brojna pokladna jahanja i smotre gdje nastupa sve više djevojaka i žena. Imamo prijavljene natjecateljice iz pet županija počevši od istoka naše zemlje pa zaključno sa Zagrebačkom županijom – kaže nam Antun Bello i dodaje da će naravno nastupiti jahačice iz Požeško-slavonske, te okolnih slavonskih županija. On u uzgoju u svojoj staji sada ima pastuha, šest kobila i dva ždrebeta.

Jahačice će se natjecati u tri kategorije pri čemu će se ocjenjivati brzina savladavanja zacrtane staze u parkuru, zatim dvije utrke s postavom parkura, kao i utrka u štafeti. Organizatori su za pobjednice u svim kategorijama osigurali pehari i medalje.

– Cilj nam je ovo preraste u međunarodno natjecanje, a već smo to dogovarali sa jahačicama iz Slovenije i Mađarske. Ovdje u Etno kući Bello naučilo je jahati šest jahačica i dva jahača. Radit ćemo i dalje na popularizaciji jahanja kod mladih, a za to imamo izuzetno dobre uvjete, tu je šest utreniranih kobila za jahanje, a to znanje prenesimo na mlade – nastavlja Bello i dodaje da jašu u koralu, te kasnije kroz vinograde, livade i polja, a treniraju redovno kako bi konji biti stalno u formi.

Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji pomažu im članovi Konjičke udruge Potkalnički konjari iz Kalnika koji imaju natjecanje u jahanju parova. Namjera im je da sa gradom Pleternicom organiziraju uz Devetnice hodočašće iz okolnih mjesta na konjima počevši od Orahovice, Broda i više mjesta u Požeško-slavonskoj županiji.

Tijekom priredbe uz zarilački ribnjak za brojne posjetitelje pripremaju su popratni sadržaji uključujući ugostiteljsku ponudu sa nizom specijaliteta domaće kuhinje lovnog društva „Londža“ u Zarilcu na čijim će se proširenim i uređenim terenima održati ovo natjecanje, a nositelji organizacije su Konjogojska udruga Vallis Aurea i Etno kuća Bello iz Pleternice.

Foto: D. Krstanović [FGAL id=255255]

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: