Više od dvije stotine izviđača na proslavi dolaska proljeća

Autor: D.M.

Članovi Odreda izviđača Požega nakon obnove rada prije deset godina redovni su sudionici planinarske manifestacije Papučkih jaglaca. Požežani na proslavu dolaska proljeća pozivaju svoje prijatelje kojima oni idu u pohode. Redovno se odazivaju slavonsko-baranjske organizacije a dolaze i izviđači iz nešto udaljenijih županija, a ovoga puta uz Slavonce u Veliku su doputovali i izviđači iz Karlovca i Velike Gorice. Ukupno ih se okupilo nešto više od dvije stotine, svih uzrasta, od najmanjih poletarca do najstarijih brđana.
Neovisno o planinarima, izviđači imaju vlastiti program. Ovoga puta svoj logor su organizirali u lovačkoj kući veličkih lovaca u Dubokoj. Bilo ih je lijepo vidjeti kao uniformirani sa zastavama na čelu kolone odlaze na pohode. U vlastitoj kuhinji izviđački kuhar Ivan Piha u dva kazana skuhao je grah bogat suhim meso i slaninom kobasicom tako da su nakon povratka s pohoda po Papuku gotovo svi tražili “repete’. Zahvaljujući sponzorima cijene hrane i pića su bile simbolične.
Na kraju, prije odlaska izviđači su se postrojili, zapjevali a svim sudionicima dodijeljene su zahvalnice za sudjelovanje koje će ih podsjećati ne ugodne trenutke u Velikoj.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije