Više od deset tisuća hodočasnika proslavilo Gospu od Suza u Pleternici /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

Već u radim poslijepodnevnim satima jučer su pristizali brojni vjernici na pleterničko brdo u svetište Gospi od Suza kako bi u zajedništvu proslavili Njen dan. Susreli smo i brojne hodočasnike pješake iz više okolnih župa udaljenih 20-ak i više kilometara koji su se hodočasničkim hodom zaputili svojoj Majci u zagrljaj. Pjesmom i molitvom upućivali su molbe i vapaje za sve svoje i potrebe svojih bližnjih. Mještani u selima kroz koja su pješaci-hodočasnici prolazili pripremili su im, ispred svojih kuća, i na stolove stavili raznih napitaka kako bi se mogli okrijepiti i nastaviti svoj hodočasnički put.

Središnje euharistijsko slavlje već je po tradiciji u suslavlju tridesetak svećenika predvodio mjesni ordinarij, požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević.

-Veliko je ovo zajedništvo oko Marije, Isusove majke. Što znači to da ste se opet sabrali u ovolikom broju u Pleternici? Znam ponešto i želio bih to što znam podijeliti s vama, a onda, osobito bih želio da nam pomogne Božja riječ razumjeti u koje nas dimenzije uključuje Isusova majka, Božja riječ koju smo navijestili i Otajstvo koje slavimo. Ponajprije, vi jednostavan narod hrvatski, rado dolazite u sva Marijanska svetišta u našoj domovini. Ali, osobito rado iz ovih dijelova Hrvatske dolazite u Voćin i u Pleternicu. I što ovdje i u drugim Marijanskim svetištima nalazite, pitaju se mnogi. Pokušavam sebi odgovoriti zašto ja dolazim, a onda i zašto vi dolazite u Marijanska svetišta. Bili ste svjedoci kako u našoj domovini Hrvatskoj na različitim razinama ljudi pokušavaju pokretati neke razgovore, pokreću dijalog o nekim pitanjima za koja smatramo da su važna za nas pojedinačno, obiteljski i domovinski. I u tim razgovorima, u tom dijalogu, ostajemo na nekim razinama naših mogućnosti, pa naših sporazuma, a pokatkad, još više, naših nesporazuma – rekao je između ostalog biskup Škvorčević te dodao kako su mnogi naši razgovori i dijalozi neuspješni.TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

-Međutim, ono što vi osjećate vjernici, da, osobito u Marijanskim svetištima, postajemo dionici, ne nekih dijaloga i razgovora koje je pokrenuo čovjek radi svojih vlastitih interesa, nego postajemo dionici govora, razgovora, sporazuma koje je Bog pokrenuo odavno i taj dijalog i taj razgovor još uvijek s čovjekom nije završio. Koliko li je uzbudljivo da u Hrvatskoj taj dijalog između Boga i čovjeka, osobito u Marijanskim svetištima traje toliko dugo koliko je narod. Baš po Marijinom uzoru i po njezinom modelu u marijanskim svetištima je razgovor s Bogom. Znam da ste u tom razgovoru duboko u svom srcu i svojim dušama, ali božja riječ koju smo navijestili, to je ona riječ kojoj je Isusova majka posvetila svu svoju nutarnju pozornost željna od nje živjeti i biti joj poslušna naglasio je biskup Škvorčević.

Među vjernicima između ostalih bili su predstavnici javne vlasti, Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava koji je bio i izaslanik predsjednika Vlade RH, Antonija Jozić, požeško-slavonska županica, Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice, Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, dr. sc. Željko Glavić, gradonačelnik Požege, Luka Ćirko, glavni savjetnik ministra rada i mirovinskog sustava, Anamarija Blažević zastupnica u Hrvatskom saboru, Pero Ćosić, zastupnik u Hrvatskom saboru, Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonske županice, Viko Kasana, gradonačelnik Lipika, Dalibor Bardač, načelnik općine Čaglin, Mile Pavičić načelnik općine Kaptol, i drugi.

Svečanost devetnice u čast Gospi od Suza i euharistijsko slavlje završilo je procesijom sa svijećama uz molitvene zazive i marijanske pjesme.

Podsjetimo, štovanje Gospe od Suza u Pleternici seže od 1955. godine. Tu tradiciju o Njenom blagdanu nastavile su i današnje generacije koje se okupljaju ispred njenog lika.

Foto: Ante Krstanović

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek