Više od 1,6 milijuna kuna dobila poljoprivredna gospodarstva Požeško-slavonske županije u naseljima nacionalnih manjina

Autor: Jelenko Topić

Provodeći nacionalne mjere za ostvarivanje ravnomjernog razvoja svih dijelova naše zemlje Vlada RH za razdoblje od 2016. do 2020. godine u sklopu koje je i financijska potpora za osiguravanje minimalnog standarda komunalne i socijalne infrastrukture dodijelila je niz potpora žiteljima potpomognutih područja. U to su uključeni financijski instrumenti i bespovratne potpore poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji ne mogu sudjelovati u postojećim kreditnim linijama na područjima povratka prognanika te na područjima gdje tradicionalno žive i pripadnici nacionalnih manjina, a koja su demografski, ekonomski i socijalno oslabljena i značajno ispod prosjeka nacionalne razvijenosti.

Tako je 27 malih obiteljskih gospodarstava koji djeluju u naseljima gdje žive nacionalne manjine na području Požeško-slavonske županije dobilo novčana sredstva u ukupnom iznosu od 1,619 milijuna kuna. Riječ je o žiteljima naselja na području pakračko-lipičkog i požeškog kraja. Sredstva u ukupnom iznosu od 14 milijuna kuna dana su na područje 15 županija, a primilo ih je 232 korisnika.

U strukturi prijavitelja zabilježen je podatak o velikom broju mladih poljoprivrednika, nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji se žele baviti poljoprivrednom djelatnošću u potpomognutim područjima. Gotovo 50 posto prijavitelja mlađi su od 50 godina od kojih je 211 starosti do 35 godina starosti, a 325 ih je između 36 i 50 godina starosti. U više od 91 posto obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojima se dodjeljuje potpora nositelji su osobe do 50 godina starosti među kojima je 90 mladih do 35 godina starosti, odnosno 123 poljoprivrednika od 36 do 50 godina.

U okviru nacionalnih mjera Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj za financiranje projekata u 2020. godini prema Programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture, ruralnog razvoja, poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina na područjima jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom više od pet posto pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu prema posljednjem popisu tj. iz 2011. godine. S obzirom da je velik broj malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iskazao interes za povećanjem obima proizvodnje ili modernizacijom poslovanja uložit će se napori kako bi se osigurala dodatna sredstva za povećanje prvotno raspoloživih sredstava iz tog natječaja.

Foto: Ilustracija

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek