Više od 1,3 milijuna kuna Obrtnička škola Požega ulaže u usavršavanje nastavnika, opremu i specijalizirane učionice: „Biti će omogućeno da mentori poslodavaca koji učenicima predaju stručnu praksu prođu edukaciju u Francuskoj, Belgiji i Londonu“ /FOTO/

Autor: D.K.

Održan je u požeškoj Obrtničkoj školi koordinacijski sastanak tima Regionalnog centra kompetentnosti u sklopu provođenja projekta VirtuOS u sklopu kojeg su budući kuhari, učenici drugog razreda predstavili Požeški kolačić, školski suvenir za koji su sami osmislili recept od autentičnih slavonskih sastojaka, s motivima grada i okolice.

Uz ravnateljicu Obrtničke škole Ivu Šnajder koja je bila i domaćin koordinacijskog sastanka bili su nazočni i ravnatelj Regionalnog centra kompetentnosti – Ugostiteljsko-turističke škole Osijek dr.sc. Andrej Kristek, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, predstavnik Zlatnog luga Leo Pandžić i dr.

Upućujući dobrodošlicu ravnateljica Obrtničke škole Iva Šnajeder upoznala je sve goste da obrazovna ustanova kojoj je ona na čelu ima 397 učenika od kojih je 187 u tri zanimanja ugostiteljske struke.

-Mi obrazujemo kuhare, konobare i turističko-hotelijerske komercijaliste. Obrazujemo ih u deset razrednih odjeljenja, od kojih je sedam u Požegi, a tri su u Pleternici. U ovom partnerstvu dobit ćemo ne samo opremu, već će i naši kolege profesori i nastavnici imati priliku osposobiti se ili usavršiti u znanjima i vještinama koji su im potrebni za predavanje strukovnih predmeta, ali ono što je najvažnije, i naši strukovni učitelji, ali isto tako i gospodarstvenici. Kroz ovaj projekt, kroz partnerstvo, omogućeno je da mentori poslodavaca koji našim učenicima predaju stručnu praksu prođu edukaciju u Francuskoj, Belgiji i Londonu, ovisno o tome za što se prijave – naglasila je ravnateljica Šnajder.

Obrtnička škola partner je Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u projektu VirtuOS – uspostava regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. U sklopu projekta škola će dobiti suvremenu opremu za praktikume ugostiteljskog posluživanja i kuharstva te za školski restoran što je velika zasluga i Požeško-slavonske županije. Ulagat će se u znanje nastavnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca te će se tako poboljšati uvjeti rada i stvoriti uvjeti za suvremeno obrazovanje u struci u skladu s potrebama tržišta rada, što će omogućiti učenicima brže zapošljavanje po završetku školovanja.

-Projekte koje radimo kroz Regionalni centar kompetentnosti važno je prezentirati i pokazati što zapravo kroz njih možemo sve učiniti. Drago mi je što smo danas ovdje da poveznicu koju radimo, kroz niz projekata, i izgradnjom novog objekta na prostoru našeg Đačkog doma Požega gdje će biti izgrađeni novi kapaciteti s novim sadržajima i predivnom kuhinjom, a Obrtnička škola će dobiti ovaj prostor za praksu ili praktikum. Siguran sam da podizanje razine razvoja turizma u budućnosti koja je pred nama daju poruku turistima da dođu kod nas u Slavoniju, jer turizam nije samo Jadran, a na nama je da sve kapacitete stavimo u funkciju. Radnik u turizmu mora biti nasmijan, uslužan, a samim time dat će povratnu poruku da i mladi ljudi imaju budućnost u ovim krajevima – rekao je župan Alojz Tomašević uz čestitke ravnateljici Šnajder na trudu koji ulaže u školu, djelatnike i učenike.

Budući kuhari, učenici 2.fg razreda u prigodi održavanja koordinacijskog sastanka izrađivali su „Požeški kolačić“, školski suvenir za koji su sami osmislili recept od autentičnih slavonski sastojaka, s motivima grada i okolice kako bi predstavili projekt škole u sektoru turizma i ugostiteljstva. Kolače su pripremili u kuharskom praktikumu što je ujedno bila i najava ulaganja RCK preko projekta VirtuOS u Obrtničku školu Požega.

Ravnateljica Iva Šnajder pojasnila je što će realizacija projekta donijeti Obrtničkoj školi.

-Upravo ovdje, u prostorima bivše kuhinje Đačkog doba, budući Đački dom dobiva novi restoran i kuhinju, nalazit će se praktikum kuharstva i praktikum za ugostiteljsko posluživanje, a vrijednost opreme za praktikum iznosi 830 tisuća kuna. Isto tako dobit ćemo i dio informatičke opreme za specijalizirane učionice za nastavu struke u ugostiteljstvu, a ukupna vrijednost projekta je 1,3 milijuna kuna – rekla je ravnateljica Šnajder zahvaljujući na dolasku kolegi iz Osijeka voditelju i ravnatelju RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek dr.sc. Andreju Kristeku.

-Ugostiteljska škola Osijek koja je imenovala Regionalni centar kompetentnosti 23. srpnja 2018. godine je upravo s tim datumom stupila u partnerstvo i sa Obrtničkom školom Požega što mi je iznimno drago da širimo našu mreže. Cilj RCK je unapređenje strukovnog obrazovanja što bi značilo promjenu u planovima i programima za zanimanje slastičar, kuhar konobar koji bi ih trebali učiniti atraktivnijima i na taj način privući učenike u to zanimanje. Upravo usavršavanje profesora, nastavnika, mentora, strukovnih učitelja je iz razloga kako bi se znanje naših učenika podiglo na jednu višu razinu, ali kako bi prenijeli novo stečeno znanje i drugim kolegama koji nisu imali priliku otići na školovanje u inozemstvo, a samim time da sudjeluju u izradi svih ovih novih kurikuluma, odnosno programa za ova strukovna zanimanja – rekao je voditelj i ravnatelj RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek dr.sc. Andrej Kristek.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88