Više od 50 volontera i različitih aktivista iz desetak zemalja na Festivalu slame u Latinovcu /FOTO GALERIJA/

Autor: DK

blankLATINOVAC – Ovih je dana Latinovac, selo u čaglinskom kraju, bio domaćin brojnim volonterima i aktivistima iz više zemalja, koji su u organizaciji tamošnjeg Eko centra bili gosti i aktivni sudionici na permakulturnoj konvergenciji, Danima slame ali i drugim radionicama koje je organizator upriličio i time upotpunio trodnevni boravak za sve njih.

Susret volontera i aktivista ima za cilj međunarodnu suradnju i korištenje resursa Europske Volonterske službe u sklopu programa Erasmus+. Dnevne aktivnosti su počinjale s predavanjem o Europskoj volonterskoj službi, a u nastavku dana bila su organizirana pojedinačna izlaganja udruga i inicijativa s ekološkim i permakulturnim interesima.

blank

Danijela Beretin, aktivistica i voditeljica projekata i koordinatorica volontera u Udruzi Ego centar Latinovac

Svi volonteri i aktivisti podijeljeni su u kampove ovisno o području djelovanja, npr. zaštita okoliša, prirodno graditeljstvo, volonterizam, proizvodnja hrane, promocija permakulture, projektni prijedlozi, gdje su dodatno mogli razraditi ideje i razmijeniti kontakte.

-Ovih dana bili su nam gosti većinom iz naših susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Bugarske. Tu su nam i međunarodni volonteri, njih 15 iz sedam zemalja, Portugal, Čašku, Litvu, Latviju i dr. Prvi dan smo imali Dane slame u Latinovcu kada smo organizirali brojne praktične radionice, poput onih kako popravljati alate, izraditi kućice za šišmiše, kako se radi žbukanje prirodnim materijalima, samonavodnjavanje uz pomoć kanti i sl. Izradili smo brojne skulpture od slame i postavili za posjetitelje, a imali smo i radionicu za djecu i prezentaciju, predavanje kako voditi sastanke i dr. – istakla je Danijela Beretin, aktivistica i voditeljica projekata i koordinatorica volontera u Udruzi Ego centar Latinovac.

Za sve goste je bio upriličen i zabavni program na kojem je nastupila bubnjarska skupina Ritmos iz Osijeka koja je svojim nastupom oduševila sve njih.

blank-Imali smo posebnu temu o umrežavanju različitih udruga iz više različitih područja gdje je bila prilika predstaviti se i reći što rade s ciljem da se što više povežu i u budućnosti rade skupa – dodala je Danijela Beretin naglašavajući kako je bilo i pet aplikanata za područje održivog razvoja i permakulture, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije koji su prezentirali svoje radove prvenstveno iz područja permakulture u kojoj su progovorili što to oni sve rade. Te su radove branili koji su u konačnici ocjenjivani, ocjene su davale one osobe koje su završile 72-sati tečaj iz permakulture.

Organizatore i volontere došao je pozdraviti načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač koji podupire i pomaže rad Eko centra Latinovca i koji je uvijek na raspolaganju za svaku vrstu suradnje s volonterima i nositeljima različitih projekata koji se provode u tom mjestu.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića