Više od 300 radnika Zvečeva ide u štrajk!? Je li taj postupak opravdan?

Autor: D.K.

POŽEGA – Strpljenju je došao kraj, postupak tvz. mirenja sindikata i poslodavca nije uspio. Radnici poznate požeške konditorske tvrtke Zvečeva d.d. od ponedjeljka, 15.svibnja 2017. godine, idu u štrajk. Koliko je to u ovom trenutku opravdan postupak radnika i njihovih sindikalnih čelnika teško je reći. U svakom slučaju radnici trebaju i moraju biti plaćeni za svoj rad, što u ovom slučaju nisu.

Neslužbeno doznajemo da su nekim radnicima isplaćene plaće za mjesec ožujak dok jednom dijelu nisu. Kako se i na koji način isplaćuju plaće i to je teško reći jer doznajemo Zvečevo je u blokadi, a priliv sredstava na žiro račun usmjerava se prema radnicima koji imaju prioritet isplate.

Koja je zapravo budućnost Zvečeva? Može li kao takva tvrtka opstati i nastaviti sa svojim poslovanjem? Hoće li doći do promjene vlasničke strukture kako bi se došlo do svježeg kapitala koji je više nego potreban da se  pomogao u rješavanju svih financijskih obveza kako prema radnicima tako i prema dobavljačima.

Kontaktiralo nas je nekoliko radnika koji izražavaju veliku zabrinutost. Prema njima situacija u toj tvrtki na takav način više nije održiva. Nešto se mora promijeniti čega su gotovo svi svjesni.

Sa veoma teškom situacijom u Zvečevu upoznati su svi, od predsjednice Republike Hrvatske do premijera Vlade RH i svih nadležnih ministarstava, županije i dr.

Prema riječima požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića poduzima se sve kako bi se pomoglo toj tvrtki koja zapošljava više od 300 radnih mjesta. Održan je niz radnih sastanaka kako sa premijerom Andrejom Plenkovićem tako i sa više ministara koji su se također zauzeli da se problem Zvečeva riješi. Prema svemu sudeći ili se u tome nije uspjelo ili je potrebno kraće izvjesno vrijeme kako bi se došlo do prihvatljivog rješenja jer ipak se radi o tvrtki koja je u privatnom vlasništvu.

Žalosno će biti ako se situacija u Zvečevu bude koristila u predizbornim aktivnostima pojedinih političara i nezavisnih lista.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek