Više od 30 hodočasnika pješaka preko Požege zaputilo se iz Davora prema voćinskom Marijanskom svetištu (FOTO)

Autor: DK

DAVOR / POŽEGA – Hodočasnici pješaci iz Davora i ovu su se godinu zaputili prema voćinskom Marijanskm svetištu u koje tradicionalno hodočaste, 20. i 21.kolovoza, župe Katedralnog i Posavskog arhiđakonata. Više godina gotovo na istom susrećemo se sa jednom “starijom grupom” u Gradskim Vrhovcima s kojima se zadržimo u kraćem razgovoru uz okrijepu sa hladnim napitcima kojima ih novinari pozega.eu portala počaste.

Željko Marijanović iz Davora, hodočasti u Voćin 21 godinu

Neki od njih, deset, petnaest i više godina, odvaže se pješice prijeći 90-ak kilometara u dva dana kako bi donijeli svoje nakane voćinskoj Nebeskoj Majci, njoj preporučili sebe i svoje najmilije.

Željko Marijanović, Zoran Jakirčević Coro, Slaven Pišonić Žuga, Ivica Gelemanović Kać, Tomica Svađumović, Mirosalv Brlić Mićo, Josip Simić Gedža, Miroslav Dević, Matija i Mladen Ciprić, grupa je koja duži niz godina zajedno kreću u cik zore, u 4 sata, ispred župne crkve u Davoru i hrle svojoj Nebeskoj Majci ususret.

Njihov dolazak u Požegu je iza 12 sati gdje malo odmore umorne noge, dočekaju tradicionalni blagoslov u crkvi sv. Lovre iz koje u koloni s drugim brojnim hodočasnicima kreću sa više stotina hodočasnika pješaka prema Stražemanu. U Stražemnu gotovo svi hodočasnici imaju smještaj kod obitelji, u njihovim kućama, kod kojih su svake godine dobro došli i dragi gosti. Neki od brojnih hodočasnika spavaju u vrećama, na livadi oko župne crkve ili u crkvi i tako dočekaju jutro i polazak prema Voćinu koji je u 5 sati nakon primljenog blagoslova kojeg će ove godine po prvi puta u svojstvu župnika podijeliti novi stražemanski župnik vlč. Robert Mokri. U Stražemanu se okupe brojni hodočasnici pješaci iz gotovo svih župa Požeštine i Posavine.

Već godinama utabanim hodočasničkim stazama uz molitvu i pjesmu hodi se iz Stražemana prema Voćinu, a prvi veći predah je na Leštatu kod tamošnje lovačke kuće gdje sve hodočasnike pješake lovci ugoste i ponude im hranu i piće. Nakon toga ponovno se kreće put Voćinu do Djedovice gdje se također hodočasnici malo odmore nakon čega nastave zadnjih 10-ak kilometara do svog odredišta, Svetišta, u koje se dođe iza 16 sati, a središnje euharistijsko slavlje je u 18,30 kojeg će predvoditi požeški biskup msgr. Antun Škvorčević nakon kojeg će uslijediti služba svjetla s pohvalama u čast Marije, Majke milosrđa.

 

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: