Vinski biskup Fio proslavio 15 godina Cugerlanda i gradnje svoje klijeti

Autor: Jelenko Topić

KUTJEVO – Kutjevčanin Ivica Fistrić poznatiji u ovom kraju kao vinski biskup Fio ovih je dana sa ovdašnjim vinogradarima  i vinarima, te svojim prijateljima proslavio 15 godine Cugerlanda, kako nazivaju područje južnih obronaka Krndije i Papuka od Čaglina do Velike i Biškupaca, te isto toliko godina od početka gradnje svoje vinogradarske klijeti po vlastitoj ideji i to na predjelu Vidim iznad Kutjeva.

DSC_8685

-Cijeli objekt je od drveta, a podrumski dio od kamena kako bi se to uklopilo u prirodni ambijent kutjevačkog vinogorja, a terasa na stupovima vinograda je pravi vidikovac jer odatle puca pogled po cijeloj Zlatnoj dolini čak do sjeverne Bosne – kaže nam Fistrić koji je od oca Stjepana naslijedio vinograd površine tisuću četvornih metara koji je tu zasadio oko 800 čokota raznih sorata vinove loze.

Ivica Fistrić je vinski biskup imenom Fio od daleke 1993. godine kada je krstio mošt u vino kod Hrvoja Sontakija Cece, a nakon toga u mnogo je navrata vodio taj obred kod brojnih vinara tog kraja, kao i na krštenjima mošta na znamenitom Trgu graševine u središtu Kutjeva. Tu priredbu koju je započelo Planinarsko društvo “Vidim“ iz Kutjeva pohodilo je u više navrata više od 1500 planinara i izletnika dnevno, a tu je dolazio jedini vinski kardinal u Hrvata Vlado Bauer, zatim zagorski biskupi Davor Dretar Drele i Vid Balog, kao i uprizoreni kraljica Marija Terezija i barun Franjo Trenk.

-Za ovu prigodu iz Rovinja sam dopremio male sadnice kestena maruna koje smo sada stavili u vrt, a kada biljke pomalo odrastu posadit ćemo ih duž kutjevačkih ulica jer je porušeno dosta stabala kestena pa ih treba zamijeniti novim sadnicama- kazao nam je dopredsjednik udruge „Kjutjevačke vinske ceste“ Hrvoje Sontaki Ceco koji se ovdje našao zajedno sa predsjednikom te udruge Zvonimirom Škopecom, poznatim vinarom Ivom Enjingijem i ostalima.

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: