“Vinkovo” u Velikoj 24. godinu za redom: Tradicionalna manifestacija u nedjelju 22.siječnja od 18 sati

Autor: DK

VELIKA – Jedino u Veličkom kraju tradicionalnu manifestaciju povodom sv. Vinka nazivaju “Vinkovo” koja ima svoje posebnosti i dugu 24-godišnju tradiciju koja je iz godine u godinu sve prepoznatljivija.

Vinkovo u Velikoj slavi se uvijek na sam dan svetkovine zaštitnika vinara i vinogradara, sv. Vinka, 22.siječnja, pa će tako ta proslava biti i ove godine, u nedjelju od 18 sati pa do duboko u noć i koliko budu mogli izdržati oni najuporniji jer se očekuju dosta niske temperature, a fešta je na otvorenom.

Rado se odazivaju Veličani, njihovi gosti i prijatelji čime se dokazuje da se želi sačuvati ta tradicija gotovo dva i pol desetljeća. Nitko neće požaliti ako dođe jer je uz glazbeni program sve očekuje bogata gastro ponuda i vrhunska kapljica. 

Uz općinu Velika i općinskog načelnika Vlade Bobana koji vodi brigu da sve bude isplanirano i organizirano do onog zadnjeg detalja svoj veliki doprinos daje tamošnja Turistička zajednica kako bi svi oni koji dođu bili zadovoljni i dogodine došli na 25. obljetnicu obilježavanja te manifestacije.

Što se samog programa tiče, u nedjelju, 22.siječnja, u 14 sati biti će paljenje blagdanske vatre koja će se rasplamsati i stvoriti onaj najljepše mogući ugođaj do početka središnjeg programa koji je planiran za 18 sati. Blagoslov blagdanske vatre, vinara, vinogradara i podrumara obavit će se na Trgu sv. Augustina nakon čega će se gostima i uzvanicima obratiti i dobrodošlicu poželjeti organizatori manifestacije. Ne očekuje se puno govorancije nakon čega će se za dobru zabavu pobrinuti tamburaški sastav “Zlatna dolina” i vokalno-instrumentalni sastav “Zlatne strune”.

Ako se vratimo u prošlost i prve godine “Vinkova” u Velikoj naići ćemo na one zaslužne za tu manifestaciju i neizostavna imena, tadašnjeg župnika vlč. Mirka Roginića i gospodina Vinka Bobana koji su u tim godinama dali svoj veliki obol da se krene sa obilježavanjem tog omiljenog sveca sv. Vinka kojeg štuju vinogradari i vinari kojima je on Nebeski zaštitnik. Upravo je vlč. Roginić, danas blagopokojni, inzistirao kako na održavanju te manifestacije ali i na nazivu Vinkovo jer je, kako tada je govorio to pravi primjereni hrvatski naziv.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: