Vincelovo u kutjevačkom, požeškom i pleterničkom vinogorju na čekanju – pandemija odgodila fešte uz početak vinogradarske

Autor: Jelenko Topić

Vincelovo u slavonskim krajevima,  Vincekovo među Zagorcima i Prigorcima, te Vinkovo kako ga nazivaju u Podunavlju ili Vinceška u Baranji ove će godine nažalost izostati zbog epidemioloških mjera vezanih uz pandemiju koronavirusa. Ranijih godina taj se blagdan obilježavao vikendima oko blagdana svetog Vinka, 22. siječnja,  okupljanjem prijatelja i poslovnih partnera u vinogradima, vinarijama i vinotekama koji uživaju u dobrim vinskim kapljicama i zanimljivim tradicijskim običajima.

To znači da bi ovih dana pa do kraja siječnja ovdašnji vinogradari imali uz svoje čokote vesele družine i brojne goste, što ove godine ipak izostaje. Tako se obilježava početak nove vinogradarske godine nakon kojega krenu intenzivni radovi na orezivanju vinove loze.

Običaj je da se zarezuje loza i tako utvrđuje kakav će urod grožđa biti u toj vinogradarskoj godini, a sve se zalijeva dobrom vinskom kapljicom i blagoslovom trsja.

Najpoznatije vincelovske fešte su u kutjevačkom vinogorju, te požeškom i pleterničkom, a domaćini su gotovo svi vinogradari i vinari tih područja gdje se ljudi druže uz domaće gastronomske specijalitete i probrana vina, te dakako uz svirku tamburaša.

Ovi krajevi svake godine uz blagdan Svetog Vinka pričaju jednu od najljepših vinskih priča, s nepreglednim vinogradima, gdje su smješteni najveći, najnagrađivaniji i najstariji vinski podrumi u našoj zemlji. Vina Zlatne doline posljednjih godina su sve atraktivnija, traženija i cjenjenija, te su konkurentna i na europskom tržištu, kao i na drugim kontinentima.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88