Vincelovo se osjetilo na svakom koraku kutjevačkog vinogorja /FOTOGALERIJA/

Autor: D.M.

Atmosfera Vincelova unatoč ograničenjima zbog Covida 19 i otkazivanja središnjih manifestacija u naseljima proteklog vikenda bila je vidljiva na svakom koraku u kutjevačkom vinogorju.

Tradicija štovanja patrona vinogradara sv.Vinka najviše se osjetila na sam dan blagdana. Mnogi su vinogradari pohitali u svoje vinograde i klijeti te zapalili vatre kako bi uz slaninu i kobasicu na štapu zarezali lozu i tako najavili novu sezonu radova.

Odrezane reznike će stavit u vodu i kasnije na osnovu potijeralih pupova procijeniti urod. Puno je simbolike u kićenju čokota suhomesnatim proizvodima očekujući da grozdovi budu veliki kao slanina i kulen a dugački kao kobasica.

Simbolično je i obilno zalijevano trs graševinom iščekujući bogatu berbu i obilje vina u podrumu.

Na središnjem kutjevačkom Trgu graševine pred ugostiteljskim lokalom „Puls“ upaljene vatre. Gosti sjedeći na balama slame peku slaninu i kobasice. Malo dalje u dvorištu kutjevačkog ugostitelja Ante Sontaki naložene vatre za goste koji su noćili u njegovom prenoćištu. Antetov otac Ceco pripremio je u podrumi graševinu i vino“ Kitokret“ za okrepu.

U domu kutjevčke obitelji Krsnik je posebno veselo. Mladi gazda Vinko na Vincelovo slavi i svoj imendan. Na virnici uz kuću obavljeno je orezivanje loze, a sve to uz blagoslov kutjevačkog žunika Ivana Štivičića. Na slavlje je pozvana rodbina i prijatelji.

Na ulazu u naselje Mitrovac, Julijana i Đuro Franjetić su u svom vinogradu. S prijateljima uz vatru slave očekujući da će ove godine na gotovo dva hektara vinograda imati dobar urod i da će ih zaobići rani mrazevi, tuče i ljetna suša.

U Venju poznati vinogradar i podrumar Ivo Enjingi s desetak prijatelja uz bogati stol jelom i pićem slavi početak radova u svojim vinogradima. Kao zbog ograničenja ne može pozvati sve uzvanike, a da ne bude ljutnje izostavljenih odlučio se na ovaj korak. Za njegove i dvadesetak uposlenika je veliki posao na više od 60 hektara vlastitih vinograda.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot