Vincelovo s odmakom uz cjepljenje graševinom /FOTOGALERIJA/

Autor: D.M.

Udruga kutjevačke vinske ceste tradicionalno s odmakom od dvadeset i više dana slavi Vincelovo. Članovi te udruge i njihovi prijatelji, a ovoga puta su to bili profesori Obrtničke škole iz Požege, okupili su se u vinskoj kući predsjednika udruge Zvonka Škopeca u Venju. To je inače eno-gastro susret na kojem se kušaju vina članova udruge i konzumiraju jela posebno pripremljena za tu prigodu. Tu je i nezaobilazni ceremonijal zarezivanja i blagoslova loze.
Za ceremonijal blagoslova loze iskorištena je virnica uz vinsku kuću domaćina Škopeca, a obavljen je po starom kutjevačkom običaju. Obred prilagođen potrebama pandemije Covid 19 vodio je vinski biskup Martin Venjski Hrvoje Sontaki Ceco te je sve prisutne cijepio graševinom. Simbolično rezanje loze i najavu početka radova u vinogradu obavio je vincilir obreda, umirovljeni brigadir Ivan Vukas kojemu nije pomogla ni asistencija vetovačkog ugostitelja Josipa Miličevića jer je lozu zarezivao škarama za lim. To nezačuđuje jer vincilir posjeduje virtualni vinograd u Jakšiću, a od vina razlikuje samo crno od bijelog. Ministranti su bili Mario Tauš, Bojan Sikirica i Ante Zeko.
Bogati stol pripremili su gastro stručnjak Anđelko Ledić i sin domaćina Antonio Škopec. Na jelovniku delecije koje se jedu za Vincelovo, buncek s kiselim kupusom i restanim krumpirom, jela s roštilja, krumpir na pekarski. Od slastica makovnjače i orahnjače.
Upriličena je degustaciju vina članova koju je vodio Tomislav Razumović zaposlenik vinarije Krauthaker. Uglavnom je riječ o mladim graševinama, a kušala su se i druga sortna vina, te vina starijih godišta Hrvoja Sontakija, Vlade Krauthakera i Antuna Adžića iz Kutjeva te Milana Štimca iz Gradišta.
Zaslužnima za uspješnu organizaciju Vincelova dodjeljene su prigodne zahvalnice, a ministrantima i stručna literatura.
Druženje je potrajalo do ponoći uz pjesmu i svirku benda “Kutjevački maligani” u sastavu Marko Kraljević i Goran Jugović.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88