Vinarije Kutjevo dd, Galić, Krauthaker, Perak i Škoro predstavile se u Sarajevu

Autor: Jelenko Topić

Organizirano kušanje ponajboljih vina i poslovni susret vinara Slavonije i Baranje s vinskim profesionalcima, trgovcima i predstavnicima prodajnih kanala za ugostiteljstvo na području susjedne Bosni i Hercegovini održano je u Sarajevu, a svoja vrhunska vina predsatvilo je desetak vinarija među kojima su tri s područja Požeštine. To su Galić, Krauthaker, Kutjevo d.d., Perak i Škoro, a naglasak je bio na najpoznatiju i najzastupljeniju sortu kutjevačkog vinogorja graševinu.

Tu su vili i vinari s poznatog mađarskog vinorodnog predjela Villany sa selekcijom svojih vina, a s kojima brojne udruge vinara u požeškom kraju usko surađuju.

-Bio je to sjajan događaj, u predivnom ambijentu Golf kluba Sarajevo, izazvao je pozitivne reakcije gostiju, te je opći dojam potrebe za jačanjem imidža i potrošnje premium vina Slavonije i Baranje u vremenu koje slijedi – ističu sudionici okupljanja. 

Susret je organiziran u okviru projekta Wine Tour Across Borders, koji je sufinanciran EU Interreg programom Mađarska-Hrvatska, a cilj mu je jačanje razvoja turizma kroz promociju jedinstvenog prekograničnog odredišta vinskog turizma, povezujući neke od najvažnijih vinskih regija u Mađarskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj – Siklós-Villány te Slavoniju i hrvatsko Podunavlje.

Poznato je da Udruga Graševina Croatica, koje su članovi brojni vinari kutjevačkog vinogorja, radi na tome da vinari Hrvatskog istoka stvore nekoliko naših predjela po uzoru na mađarski  Villany. Naime, žele imati na nekoliko tradicionalnih vinarskih lokacija eno gastro turističke destinacije.

Organizatori susreta u Sarajevu su bili Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Graševina Croatica uz podršku Veleposlanstva RH u Sarajevu, te predstavništva Hrvatske gospodarske komore u tom gradu gdje je angažiran Jakšićanin Nikica Pažin.

Ranije su hrvatska vina predstavljena na 23. Sajmu gospodarstva u Mostaru, a njihova graševina je u toj zemlji prepoznata kao domicilno vino. 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek