Vinari najavili revitalizaciju vinogorja, te tijekom ožujka „Požeške vinske večeri“ /FOTO/

POŽEGA – Po prvi puta u novim prostorijama u Kanižlićevoj ulici(dvorište Turističke zajednice), koje im je na korištenje dao grad Požega, Udruga vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl“ održala je godišnju skupštinu na kojoj je predsjednik Tomislav Didović istakao sudjelovanje na gradskim manifestacijama Vincelovo,Zeleno-plavo i Aurea fest dodajući potrebu pomlađivanja udruge, a najavio je kroz idući mjesec uz Grgurevo održavanje „Požeških vinskih večeri“ sa kušanjem vina petkom od 18 do 21 sati(počevši od 2. ožujka) kada će sugrađanima i gostima domaćini biti požeški vinari. Cilj je da se ovaj prostor otvori za korištenje građanima i gostima grada.

-Dodijelili smo vam prostor, slijedi njegovo uređenje, kao i dvorišta gdje će se u suradnji sa Gradskom knjižnicom i Turističkom zajednicom promovirati požeški vinari, a time na najbolji način naš grad – istakao je u pozdravnoj riječi gradonačelnik Požege Darko Puljašić s kojim je bio zamjenik  Ferdinand Troha, a dodao je da udruga treba biti nositelj priče uz Grgurevo u vinogorju što uključuje prodaju požeških vina i brendiranje grada. Pozvao je vinare da se uključe u ove aktivnosti, a grad će do Grgureva na Sokolovac dovesti električnu struju,te urediti vinsku cestu i prilazne putove. Vinogradari su zatražili proširenje elektromreže na pojedine dijelove vinogorja kao npr. Veliki kamen i druge.

Tajnik „S. Koydla“ Ivica Ajanović predložio program rada koji obuhvaća obnovu i revitalizaciju požeškog vinogorja gdje je sada pod lozom svega oko 30 hektara, zatim inventarizaciju nasada, dva stručna izleta, obnovu poklonca sv. Urbana, te završetak uređenja prostorija, a predlaže se ponovno proglašenje tog područja zaštićenim prirodnim krajolikom kako bi se  ono oplemenilo.

-Grad će na prijedlog Udruge poticati sadnju i obnovu nasada, a treba uključiti i Veleučilište čiji bi studenti tu mogli polaziti stručnu praksu- obećao je gradonačelnik Puljašić. Prostorije udruge blagoslovio je preč. Ivica Žuljević katedralni župnik župe sv. Terezije, a kroz druženje su nastupili Duo POP(pjevači obitelji Pečić).

/Foto: D. Mirković/

0 Comment