Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Viljamovka s OPG-a Ribičić okitila se zlatom /FOTO/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Viljamovka s OPG-a Ribičić okitila se zlatom /FOTO/ Požega.eu | Viljamovka s OPG-a Ribičić okitila se zlatom /FOTO/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Obiteljsko gospodarstvo Tanje i Gorana Ribičića iz Požege koje se bavi proizvodnjom voća i voćnih rakija radi dobar posao o čemu govore priznanja za njihove proizvode na ocjenjivanjima rakija i sajmovima. Tako su nedavno na 18. ocjenjivanju kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića u Semeljcima kod Đakova osvojili zlatnu medalju za rakiju od kruške viljamovke. Ovoj medalji treba pridodati i šampionsku titulu za šljivovicu na ocjenjivanju prehrambenih proizvoda u Zagrebu prije dvije godine.

Osim Općine Semeljci organizator ocjenjivanja je bio Prehrambeno-tehnološki fakultet iz Osijeka, a u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom Županijskom komorom Osijek. Zaprimljeno je 85 jakih alkoholnih pića, 20 različitih proizvođača, od čega 46 rakija. .

S ovim poslom Ribičići su se počeli baviti prije dvadesetak godina, sadnjom oko tri hektara voćnjaka šljive i kruške viljamovke u Bilaču u Općini Čaglin. Plasman voća je bio otežan pa su rješenje pokušali naći pečenjem rakija. Uz dosta poteškoća u toj su nakani i uspjeli. Danas u Požegi posjeduju suvremenu destileriju u kojoj osim šljivovice i rakije viljamovke destiliraju i drugo voće, jabuke, dunje, marelice, te vinski destilat i kom grožđa. Od vlastitog destilata rade i likere.

Komina se peče u kotlu sa kolonama koje ostranjuju sve nečistoće iz alkohola. Rakija zatim, odležava kako bi se razvio harmoničan okus i boja, a zrioba rakije traje oko šest mjeseci.

Prodaja rakije je u zadnje vrijeme dosta otežana zbog konkurencije crnog tržišta i velikih trošarina ali zahvaljujući izuzetnoj kvaliteti Ribičićeve rakije se rado piju u Zagrebu te Istri.

Tekst i foto: D. MirkovićOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo