Viljamovka s OPG-a Ribičić okitila se zlatom /FOTO/

Autor: D.M.

Obiteljsko gospodarstvo Tanje i Gorana Ribičića iz Požege koje se bavi proizvodnjom voća i voćnih rakija radi dobar posao o čemu govore priznanja za njihove proizvode na ocjenjivanjima rakija i sajmovima. Tako su nedavno na 18. ocjenjivanju kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića u Semeljcima kod Đakova osvojili zlatnu medalju za rakiju od kruške viljamovke. Ovoj medalji treba pridodati i šampionsku titulu za šljivovicu na ocjenjivanju prehrambenih proizvoda u Zagrebu prije dvije godine.

Osim Općine Semeljci organizator ocjenjivanja je bio Prehrambeno-tehnološki fakultet iz Osijeka, a u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom Županijskom komorom Osijek. Zaprimljeno je 85 jakih alkoholnih pića, 20 različitih proizvođača, od čega 46 rakija. .

S ovim poslom Ribičići su se počeli baviti prije dvadesetak godina, sadnjom oko tri hektara voćnjaka šljive i kruške viljamovke u Bilaču u Općini Čaglin. Plasman voća je bio otežan pa su rješenje pokušali naći pečenjem rakija. Uz dosta poteškoća u toj su nakani i uspjeli. Danas u Požegi posjeduju suvremenu destileriju u kojoj osim šljivovice i rakije viljamovke destiliraju i drugo voće, jabuke, dunje, marelice, te vinski destilat i kom grožđa. Od vlastitog destilata rade i likere.

Komina se peče u kotlu sa kolonama koje ostranjuju sve nečistoće iz alkohola. Rakija zatim, odležava kako bi se razvio harmoničan okus i boja, a zrioba rakije traje oko šest mjeseci.

Prodaja rakije je u zadnje vrijeme dosta otežana zbog konkurencije crnog tržišta i velikih trošarina ali zahvaljujući izuzetnoj kvaliteti Ribičićeve rakije se rado piju u Zagrebu te Istri.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek