Vijećnicima Gradskog vijeća grada Požege upućen prijedlog na odlučivanje: Tko će primiti nagrade i priznanja!?

Autor: S.P.

Na 21.sjednici Gradskog vijeća Grada Požege koja će se održati 19. veljače 2020. godine, pred gradskim vijećnicima naći će se i Prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Požege u 2020. godini. Savjet za zaslužne građane i javna priznanja Grada Požege predložio je Gradskom vijeću potencijalne dobitnike Kolektivne nagrade, Nagrade za životno djelo, Povelje humanosti te Godišnje nagrade.

Odlukom Savjeta za zaslužne građane, u povodu Dana grada 12. ožujka Nagradu za životno djelo trebala bi biti dodjeljena dvojici laureata.  Vladimiru Baueru koji je u Požegi, ali i šire poznat kao Vinski kardinal, a koji je uložio trud u sistemskom promoviranju običaja Grgurevo kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske te posthumno. Posthumno se Nagrada za životno djelo Odlukom Savjeta dodjeljuje Tomislavu Čmelaru, dugogodišnjem kazališnom entuzijastu, ravnatelju kazališta koji je bio je prisutan u kulturnom životu Požeštine od 1980. godine kao nezavisni umjetnik, pokretač brojnih projekata poput dramske družine „Bizončica Marica”, a posebno se ističe njegov rad s požeškim srednjoškolcima i glumcima-amaterima. Preminuo je 26. travnja 2018. godine nakon teške bolesti u 62 godini života.

Povelja humanosti ovom Odlukom dodjeljuje se Zvonku Papcu – Noti i to, kako stoji u obrazloženju, za njegov dugogodišnji humanitarni rad, a osobito za nesebično zalaganje početkom i tijekom Domovinskog rata pri organiziranju brojnih humanitarnih pomoći požeškom kraju. Zvonko Papac – Nota, rođen je 20. listopada 1960. godine u Požegi, u Vidovcima, a nakon srednje škole seli se u Njemačku, u grad Neuss gdje se zapošljava u St. Augustinus Kliniken gGmbH. U prosincu 2012. godine osigurao je vrijednu donaciju zdravstvenim ustanovama Požeško-slavonske županije od 400 kreveta s madracima, te stotinjak noćnih ormarića visoke kvalitete, funkcionalnosti i standarda koji su raspoređeni po zdravstvenim ustanovama na području Požeško-slavonske županije. Požeškom sportskom savezu donirao je sportske sprave i opremu kojom je uređena dvorana za fitness u SD Tomislav Pirc u Požegi, a nabavljen je i uređaj za grijanje cijele dvorane. Od iznimnog je značaja donacija vozila prilagođenog za osobe s invaliditetom koji je dodijeljen Udruzi invalida grada Požege i Požeško-slavonske županije. Zvonko Papac nikada nije zaboravio ni na svoje sumještane kojima pomaže na različite načine, no posebno treba izdvojiti njegovu nemjerivu pomoć pri opremanju kuhinje u zgradi NK Dinamo Vidovci-Dervišagi kao i u zgradi Društvenog doma u Dervišagi.

Godišnja nagrada se dodjeljuje Sebastijanu Dumančiću koji je u Požegi završio Prirodoslovno-matematičku gimnaziju i Srednju glazbenu školu u Požegi, a na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu završava preddiplomski i diplomski studij računarstva. Doktorski studij završio je na sveučilištu KU Leuven u Belgiji. Post doktorand je na Katoličkom sveučilištu Leuven (KU Leuven) u Belgiji. Predavač je na više međunarodnih konferencija u području umjetne inteligencije, te autor više znanstvenih radova u istom području.Posebne zasluge pripadaju Sebastijanu Dumančiću kao organizatoru Ljetne škole znanosti u Požegi koja se provodi od 2001. godine, a od 2013. godine domaćin je Grad Požega. Riječ je o međunarodnoj školi koja kroz znanstvene radionice promovira Grad Požegu, te dovodi vrsne stručnjake iz različitih područja znanosti, od kojih su neki čak i laureati Nobelove nagrade (Sir Tim Hunt i Leland Hartwell). Ljetna škola znanosti u Požegi kroz samo nekoliko godina rada dala je iznimne rezultate i obuhvatila značajan broj učenika srednjih škola (400 polaznika iz preko 20 zemalja), a polaznicima je posebno uzbudljivo što imaju jedinstvenu priliku raditi na izazovnim projektima rame uz rame s priznatim znanstvenicima i stručnjacima.

Kolektivnu nagradu ove će godine primiti Jurčak Niskogradnja d.o.o. trgovačko društvo koje je registrirano za djelatnost izgradnje objekata niskogradnje, izgradnju objekata visokogradnje, za građenje, projektiranje i nadzor, proizvodnju proizvoda za građevinarstvo i drugo.Niskogradnja Jurčak d.o.o. je u privatnom vlasništvu, a kroz proteklo razdoblje navedeno društvo se u obavljanju svoje djelatnosti pretvorilo se u jednu od uspješnijih tvrtki na području Požeško-slavonske županije koja kontinuirano svake poslovne godine vrši znatan ulaganja u osnovna sredstva i ljudski potencijal.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88