Kako vidi Kanižlić – objektivnom učenika OŠ Antuna Kanižlića

Autor: BST

Obilježavajući 240 godina od Antuna Kanižlića, istoimena požeška škola cijele godine priređuje različite aktivnosti posvećene ovom književniku, predstavniku slavonskog književnog kruga u hrvatskom baroku, autoru svog najpoznatijeg romana „Sveta Rožalija“. Da se Kanižlić može „čitati“ na različite načine i postati vrlo razumljiv i današnjoj generaciji osnovnoškolaca, pokazali su učenici Antuna Kanižlića pod vodstvom prof. Marije Mrkojević, izložbom fotografija u Gradskoj knjižnici i čitaonici.

“Sveta Rožalija” dulja je pripovijest napisana u stihu, koja govori o svetici Rožaliji (Ruži) iz Palerma. Proglašena je zaštitnicom Sicilije od kuge o čemu se govori i u samome djelu. Sveta Rožalija, jedino opsežnije Kanižlićevo pjesničko djelo, u četiri pjevanja pripovijeda o životu Rozalije, svetice koja napušta dvor svojih roditelja i zaručnika i odlazi u pustinju…No, kako to „vidi“ Kanižlić očima i objektivom desetak učenika osmog razreda OŠ A. Kanižlića pokazali su na fotografijama. Izloženo je tridesetak  fotografija, uglavnom  makro fotografija životinja, cvijeća, portretne fotografije s motivima Požege i pejzaži. U ovom projektu tijekom dva mjeseca sudjelovalo je deset učenika šestog i osmog razreda koji su i autori svih fotografija. – Glavni Kanižlićev učitelj je priroda. Zadatak je bio uloviti što više detalja iz prirode. – kaće prof Marija Mrkojević.

Autori fotografija su učenici 6. i 8. razreda: Ana Maria Rađenović, Lucija Kraljak, Teana Vuković, Mia Aračić, Ena Puljić, Mia Puljić, Klara Krmpotić, Paula Majetić,Lana Radošić, Mihael Grgić. Učenica Petra Zečević na fotografijama je utjelovila lik Sv. Rožalije.

Izložba će zasigurno biti zanimljiva i srednjoškolcima, kojima je „Sveta Rožalija“ na popisu lektire. Stihovi koji su u svoje vrijeme biti vrlo napredni, danas su manje razumljivi, ali izložba će ima pokazati da to ne mora tako biti. Fotografije će u prostoru knjižnice biti izložene tijekom prosinca.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek