Video simulacija tunela Babja Gora: Trasa Brestovac -Staro Petrovo Selo

Autor: D.K.

Duži niz godina se govori o strateškom projektu za kojeg se može reći da je sve izvjesnija njegova realizacija. Veliki dio dokumentacije je pripremljen te određene dozvole ishodovane ili su u fazi izdavanja.

Planirani zahvat je u skladu s ciljevima Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske za
razdoblje od 2014. do 2030. godine koja predviđa unapređenje regionalne povezanosti i
jačanje teritorijalne kohezije na kopnu. Za područje Požeške doline koja je Požeškim gorjem prirodno odvojena od dva značajna prometna koridora (A-3-posavski i D2-podravski)
izuzetno je važno osigurati povezanost s prometnicama u okruženju i unaprijediti dostupnost tog prostora. To je značajno prvenstveno za gospodarski i demografski razvoj prostora Požeške kotline jer će planiranom prometnicom biti osigurana sigurna i brza veza povećane razine uslužnosti s ostalim područjem Republike Hrvatske i šireg okruženja.

Tunel Babja Gora na trasi Brestovac -Staro Petrovo Selo. Projekt je težak oko 12 milijuna kuna, u gradnju će prvo ići jedan kolnički trak, obje cijevi tunela dužine od minimalno 1700 metara kroz Babju Goru, nekoliko mostova, vijadukata i prijelaza preko lokanih prometnica.

Plan je da cesta bude četverotračna, s dva vozna traka od 3,5 metara širine, s 0,5 metara zaustavnog u jednom smjeru, s međuprostorom od tri metra zelene površine s branicima te dva vozna traka istih dimenzija u drugom smjeru.

Prva faza stajala bi 703 milijuna kuna, vozilo bi se po brzoj cesti samo jednim kolničkim trakom u oba smjera, promet bi išao samo kroz jednu tunelsku cijev, izvan svih naselja i bez križanja s drugim prometnicama.

Druga faza stajala bi oko 500 milijuna kuna i tek tada bi to bila prava četverotračna brza cesta s dvije odvojene prometnice i karakteristikama autoceste. Promet bi išao kroz obje cijevi tunela, brzinom od 100 km na sat, što bi zadovoljilo brz i siguran dolazak na autocestu.

Kasnije je u planu da se od čvorišta Brestovac brza cesta produži prema Požegi i Pleternici, a od Pleternice i pravac prema Našicama.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot