Velika zapljena duhana, droge i alkohola na području općine Brestovac: Požeški policijski službenici odradili posao na visini zadatka /FOTO/

Autor: D.K.

Ovih dana su izvršene pretrage kuće i drugih prostorija u Brestovcu kojom prilikom je pronađena veća količina duhana, droge i alkohola. Uz policijske djelatnike u pretrazi ili bolje rečeno koordiniranoj akciji sudjelovali su i carinski službenici. Svi su oni odrađivali poslove iz svog djelokruga nadležnosti u obavili posao na visini zadatka.

Vlasnik odnosno vlasnici nedozvoljenih proizvoda otprije su poznati policiji po sličnim djelima protiv kojih slijede prijave nadležnim tijelima.

Povodom navedenog održana je tiskovna konferencijama u prostorijama Policijske uprave požeško-slavonske na kojoj je uz načelnika Željka Grgića i njegovog zamjenika Dalibora Bauera bio i voditelj Službe kriminalističke policije Branko Štefančić te predstavnik Carinske uprave Igor Stičinski.

-Rezultat našeg rada je velika zapljena duhana, etilnog alkohola i marihuane. Ovo je do sada najveća zapljena duhana na području Policijske uprave požeško-slavonske ali i jedna veća zapljena duhana na razini Republike Hrvatske. Tijekom našeg postupanja odnosno pretrage zapljenjena je i određena količina marihuane. To je za nas bila značajna količina čija je namjena bila preprodaja na tržištu – rekao je u uvodu tiskovne konferencije načelnik Policijske uprave požeško-slavonske.

Nešto više o zapljeni i provedenoj akciji rekao je voditelj Službe kriminalističke policije Branko Štefančić koji je naglasio kako su policijski službenici Policijske uprave požeško-slavonske su u suradnji s Carinskim uredom Slavonski Brod i Područnom službom za mobilne jedinice Slavonski brod dovršili kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Brestovca zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Nedozvoljena trgovina“ i Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“, 64-godišnjakom s područja Brestovca zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“ i 44-godišnjakom s područja Brestovca zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“.

-Temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu pretraženo je više obiteljskih  kuća koje je 54-godišnjak koristio prilikom čega je pronađeno 904  grama cannabis marihuane, digitalna vaga, 69  pakiranja sredstva za potenciju i 216 komada streljiva. Nadalje, pronađeno je 160 litara etilnog alkohola, 2.700 kg duhana u listu i  115 kg sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH – dodao je Branko Štefančić naglašavajući i kako je temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu pretražena obiteljska kuća 44-godišnjaka gdje je pronađen jedan ručno rađeni pištolj tzv. „kubura“  s pripadajućih streljivom i obiteljska kuća 64-godišnjaka gdje je pronađeno 3346 grama sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH.

-Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela „Nedozvoljena trgovina i „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ 54-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku te će biti priveden sucu istrage – naglasio je voditelj Štefančić.

Vezano za pronađeni etilni alkohol i sredstva za potenciju slijedi obavijest o počinjenom prekršaju nadležnom carinskom tijelu, dok za pronađeno streljivo slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o oružju.

-Interesantno je npr. da iako zapljena jednog kg cannabis marihuane nije tolika rijetkost, ovdje je karakteristično da je zapljena izvršena u vrijeme kada je kretanje građana vrlo ograničeno tako da su cijene cannabis marihuane značajno porasle. Ono što dodatno daje na težini ovog kaznenog djela je činjenica da je marihuana zaplijenjena u čak devet paketa koji su precizno izvagani i namijenjeni su prodaju. Osim toga zaplijenjena je i oprema i pribor za vaganje i pakiranje. Vrijednost duhana u prodaji na ilegalom tržištu je 563 tisuće kuna. Ukupna količina zaplijenjenog duhana je 2.815 kg, dok trošarina po kg duhana iznosi 800 kuna iz čega proizlazi da je državni proračun oštećen za 2,25 milijuna kuna – zaključio je Branko Štefančić, voditelj Službe kriminalističke policije u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj.

Foto: D. Krstanović

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek