Većinom glasova usvojen Proračun Požeško-slavonske županije za 2022. u iznosu od 772 milijuna kuna

Autor: S.P.

Održana je 5. sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije na kojoj su vijećnici većinom glasova prihvatili ukupno 16 točaka dnevnog reda među kojima i Prijedlog Proračuna za 2022 godinu u iznosu od 772 milijuna kuna.

Najvažniji akt Županije, Prijedlog Proračuna za 2022. godinu i projekciju za 2023. i 2024. godinu s naglaskom na temeljnim odrednicama obrazložila je požeško-slavonska župnica Antonija Jozić.”Proračun je planiran na rashodovnoj strani u visini od 772 milijuna kuna od čega su značajna sredstva, sredstva naših proračunskih korisnika. Kroz ovaj proračun vidljivo je da se neke stvari mijenjaju u odnosu na prijašnji. Uzevši u obzir da je naša Županija još uvijek opterećena financijskim problemima koji proizlaze iz malo dalje prošlosti, kada rasporedite raspoložive prihode na rashode, ostane vrlo malo sredstava koja se mogu usmjeravati u određena poboljšanja. Mi smo u tom kontekstu dobro proanalizirali rashode proračuna u 2021. godini i učinili smo određene pomake .U proračunu su svi projekti za koje su ostvarena sredstva iz Europskih fondova, tu prvenstveno mislim na asistente u nastavi, Obrok za pet i puno drugih projekata.” rekla je županica.

“Kod planiranja proračuna vodili smo računa da ne idemo preambiciozno s predlaganjem vama kao vijećnicima, kako ćemo, primjerice, jedan kapitalni projekt riješiti  – jer je praktički to nemoguće. Uštede koje smo ostvarili rasporedili smo za pripremne dokumentacije za natječaje, pa je tu priprema dokumentacije za jednosmjenski rad u školama, priprema dokumentacije za jedan od strateških projekata, Inovacijski co-working centra Panora, nastavak financiranja pripreme dokumentacije Sustava navodnjavanja Orljava- Londža i drugo. Osobno, nisam nikada napuhavala proračun da on izgleda lijepo pa neću to ni ovdje. Radije ću, ako dobijemo nekakva sredstva, napraviti rebalans proračuna te ćemo imati “slatku muku” povećavanja i prihoda i rashoda proračuna. Proračunom i projekcijama pokriveni su svi ciljevi Plana razvoja, a najveći udio u Proračunu za 2022. godinu i u projekcijama imaju programi i aktivnosti iz prioriteta Plana razvoja koji se odnose na povećanje kvalitete života. Tu prvenstveno mislim na obrazovanje i znanost, zdravstveni sustav, kulturu i drugo. Obzirom na činjenicu da je 90 posto našeg proračuna zakonski zadano, ističemo da su uloženi znatni napori da se što više sredstava uloži u razvoj konkurentnog gospodarstva. U 2022. godini udio takvih aktivnosti u raspoloživim sredstvima je 6, 3 posto, a na razini projekcije se povećava gotovo 10 posto. Znači, idemo s pripremom projektne dokumentacije i nadamo se realizirati takvih projekata što više i što prije, idemo s pripremom one dokumentacije za koju znamo da će se raspisivati natječaji iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i višegodišnjeg financijskog okvira u sljedećoj godini – to su projekti vezani za turizam, kulturnu baštinu, energetsku obnovu zgrada koje su zaštićena kulturna dobra i najveći od njih, do je resor obrazovanja odnosno uvođenje jednosmjenskog rada u osnovne škole kojima je Županija osnivač. Bitno je za reći da smo u 2021. godinu ušli s viškom prihoda, a isto tako s viškom prihoda ući ćemo i u 2022. godinu tako da ćemo prvi rebalans ovog proračuna imati već u ožujku,” rekla je županica.

Većinom glasova županijski vijećnici usvojili su druge točke među kojima i Plan razvoja Požeško-slavonske županije za razdoblje 2021/ 2027 godina.Plan razvoja bio je 30 dana u javnom savjetovanju, a sadrži strateške projekte koji su planirani u navedenom razdoblju među kojima su društveni i infrastrukturni višemilijunski projekti ključni za razvoj gospodarstva, turizma, obrazovanja te kulturne djelatnosti na području županije.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot