Većina se vozača pridržava prometnih propisa i koristi sigurnosni pojas /FOTO/

Autor: DK

POŽEGA – Imali smo priliku uvjeriti se, tijekom preventivno-represivne akcije, da velika većina vozača koristi sigurnosni pojas. Tek je jako mali postotak onih vozača koji ne koristi pojas tijekom vožnje iz kojeg se razloga primjenjuju propisane sankcije, ne baš toliko male novčane kazne.

– Prva dva mjeseca na području Policijske uprave požeško-slavonske imali smo 80 prometnih nesreća, bez smrtno stradalih osoba, ali sa 5 teško stradalih i 20 lakše ozlijeđenih osoba. Korištenje sigurnosnog pojasa je obvezno na svim sjedalima u vozilima gdje je tvornički ugrađeno, a u prva dva mjeseca imali smo 163 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa. To je prometni prekršaj koji je usko vezan za smanjenje posljedica ukoliko dođe do prometne nesreće, jer sva istraživanja pokazuju da su posljedice u nesrećama manje ako su osobe koristile sigurnosni pojas. Ova akcija je usmjerena na utvrđivanje i procesuiranje prekršitelja, posebno recidivista i osoba koje učestalo koriste prometne prekršaje, te na najteže prekršaje, kao što su vožnja pod utjecajem alkohola, i vožnja nepropisnom i neprilagođenom brzinom – istakla je Ivana Radić, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske.

Za prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa kazna je 500 kuna, bez obzira na koje sjedalo u automobilu odnosi, ali i za djecu ako nisu smještena u sigurnosnu sjedalicu i vezana sigurnosnim pojasom. Ako se kazna plati odmah na licu mjesta ili u roku od tri dana, kazna se plaća umanjena za 50%. Za taj prekršaj može se izdati i upozorenje, ukoliko osoba nema takvih ili sličnih prekršaja unutar godinu dana ili ako nije učestali prekršitelj u prometu.

-Primjera reagiranja kada vozače zateknemo da ne koriste sigurnosni pojas ima svakakvih, ugodinih i neugodnih. Velika je većina njih svjesna da ako se pridržavaju prometnih propisa da na neće morati platiti novčanu kaznu kao i za onu ako ne koriste sigurnosni pojas – ističe Dario Tajzler, policijski službenik PP Požega.

Prvo vozilo koje je zaustavljeno u akciji, vozio je Ante Martinaš iz Požege, koji je bio propisno vezan sigurnosnim pojasom koji je naglasio kako uvijek veže sigurnosni pojas odmah u dvorištu prije polaska s vozilom.

-Nije to zbog 500 kuna kazne, nego zbog svoje sigurnosti. Zaustavljaju me rijetko, nekoliko puta godišnje – kaže Martinaš.

Policijski su službenici pri nadzoru zatekli i jednu vozačicu, mogli bi reći vrlo savjesnu. Koristila je sigurnosni pojas i ona sama ali i dijete koje je bilo u sjedalici na stražnjem sjedalu.

– Imam troje djece, a još i od susjeda povezem djecu u školu. Uvijek se vežem i zahtijevam od djece da se vežu, isključivo radi sigurnosti. Evo nisu me zaustavili već dvije godine – kaže Eva Ganić iz Turnića.

Bez sigurnosnog pojasa u vožnji zatečena je jedna vozačica koja naglašava kako inače koristi igurnosni pojas ali ovaj puta je zbog brzine to propustila.

-Koristim sigurnosni pojas inače, a sad sam trebala evo prevesti se samo nekoliko stotina metara, tu sam iz susjedstva, stanujem u toj ulici i idem samo u dućan. Znam da se prometne nesreće dešavaju baš u tim gradskim vožnjama, ali eto bilo je na brzinu – kaže Ljerka Horvat iz Požege koja je dobila pisano upozorenje od policijskog službenika jer nije evidentirana kao prekršitelj.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: